25 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

Cum a folosit propaganda rusă un articol din ziarul Național ca să lanseze teza că România livrează arme Ucrainei. Național a preluat constant narativele Kremlinului

Publicat pe


Tass, cea mai mare agenție de presă din Rusia, deținută și controlată de Kremlin, a preluat pe larg un articol din ziarul românesc ”Național” care pretinde, fără să prezinte nici o probă, că România ar vinde Ucrainei arme de producție autohtonă.

”Trenuri cu arme de la Ciorogârla, duse în Ucraina de ”Doi ș’un sfert”!”, a titrat Național miercuri, sub semnătura Cătălin Tache, susținând că vagoane întregi de arme produse la Cugir ar fi duse de la un depozit din Ciorogârla către Ucraina. Ziarul Național nu prezintă nici o dovadă și nici o declarație în acest sens. Ba, mai mult, sugerează că acest presupus comportament înseamnă că ”România va deveni și oficial identificată drept ”stat agresor” al Rusiei.

Agenția rusă Tass, transformată într-un organ de propagandă al Kremlinului, preia pe larg presupusele dezvăluiri din Național. Tass pune informațiile în contextul în care miniștrii de Externe ai NATO se întâlnesc chiar joi la Bruxelles pentru a discuta despre ”continuarea asistenței militare pentru Ucraina”.

Oficialii români au declarat că Bucureștiul ajută Ucraina cu veste antiglonț, căști, muniție și echipamente militare, după cum a anunțat Ministerul Apărării.

Ziarul Național a publicat în ultimii ani mai multe articole care au preluat narativul rusesc sau au prezentat informații false cu potențial de tensionare a relațiilor cu Rusia. Una dintre temele favorite ale propagandei ruse este cea că România ar fi o colonie a occidentului. Iată aici câteva exemple de articole publicate în Național: România nu e colonie! E țară ocupată! / Ultima decizie a lui Iohannis: Colonie sau Gubernie! / Gata, am ajuns și colonie portugheză!

În aprilie 2017, Național publica sub semnătura lui Cătălin Tache un articol despre presupusa aducere în România a 15 focoase nucleare. În România nu au fost aduse niciodată focoase nucleare și nici nu a existat o astfel de discuție formală în interiorul NATO.

În octombrie 2020, același Cătălin Tache pretindea că ”E oficial! România, scoasă de sub scutul NATO!”, susținând că România nu face parte dintr-un presupus proiect al unui proiect de apărare al NATO, preluând narativul rusesc potrivit căruia România e abandonată de aliații occidentali. În realitate, România găzduiește pe teritoriul său, la Deveselu, unul dintre cele mai importante sisteme ale scutului NATO.

În august 2020, Național susținea că ”NATO i-a retras avizul de securitate lui Geoană!” și scria că aceasta ar urma să își anunțe retragerea din postura de secretar general adjunct al NATO. Mircea Geoană, românul cu cea mai mare funcție într-o instituție internațională, e în continuare secretar general adjunct al Alianței Nord-Atlantice. (Foto: Captură National.ro)Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri