1.6 C
București
miercuri, 29 martie 2023

Cum ajung germanii la o pensie de 3.000 de euro lunar. Nu este atât de simplu precum s-ar fi crezut

Publicat peCând vorbim de sistemele de pensii din statele europene, mulți români ar putea fi cel puțin invidioși pe sumele încasate de pensionarii din aceste state. Dar, lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par, chiar dacă ne referim la cum ajung germanii la o pensie de 3.000 de euro lunar, de exemplu. Citește mai departe și află aceste detalii.

A câta economie a Europei este Germania?

Germania este una dintre cele mai mari economii din lume și se află în prezent pe locul 4. Dacă aceasta este calculată pe cap de locuitor, luând în considerare paritatea puterii de cumpărare, atunci Germania ocupă locul 18 în lista celor mai bogate țări. Conform datelor, inflația în Germania în 2021 a fost de aproximativ 3,14%.

Pentru a înțelege mai bine subiectul despre care discutăm azi, mai trebuie menționat că, în general, produsul intern brut al Germaniei în 2020 a crescut de la 3.888 de miliarde de dolari la 3.890 de miliarde de dolari. Desigur, au existat schimbări în numeroase sectoare ale economiei, dar o creștere de 0,037% a fost destul de neobișnuită în acest an.

Vezi și: Alimentele, raţionalizate în aceste supermarketuri. Ai voie doar câte 3 produse, rafturile se golesc în Marea Britanie şi Germania

În timp ce majoritatea țărilor au suferit pierderi semnificative, Germania a rezistat cu siguranță, mai ales în perioada pandemie, iar rata șomajului a crescut de la 3,1 la 3,8 la sută. Datoria brută a țării a crescut cu 15,4 la sută, iar rata inflației a scăzut de la 1,4 la sută anterior la 0,5 la sută până la sfârșitul anului 2020.

Randamentul sistemului de pensii publice din Germania

Valoarea pensiei este valoarea corespunzătoare unui punct de pensie. Această valoare se modifică anual, deoarece este ajustată la situația economică generală. În 2022, aceasta este de 36,02 de euro pentru Germania de Vest și de 35,52 de euro pentru Germania de Est.

Pe de altă parte, sistemul german de pensii de stat este foarte accesibil, în sensul că orice persoană care a lucrat pentru o întreprindere germană timp de cel puțin cinci ani este eligibilă pentru a primi o pensie, iar dacă a lucrat mai puțin de cinci ani, poate obține rambursarea contribuțiilor de asigurări sociale.

Vezi și: Soluția ingenioasă care s-a găsit pentru încălzirea locuințelor. Ce folosesc multe orașe din Germania

Conform reglementărilor, pentru fiecare an în care un angajat lucrează în Germania, primește așa-numitele puncte de pensie („Rentenpunkte”), care stau la baza cuantumului pensiei publice.

Pentru a estima valoarea actuală a pensiei publice, un viitor pensionar german trebuie să cunoască numărul de puncte acumulate, iar pe baza unor calcule clare se estimează câte puncte de pensie a acumulat până în prezent.

Conform statisticlor, referindu-ne la suma de 3.000 de euro, potrivit „Bild-Zeitung”, doar 40 de pensioanri germani au atins această sumă în urmă cu 3 ani, în 2020.

Pensia publică și cum ajung germanii la o pensie de 3.000 de euro lunar?

Calculul pensiei publice în Germania se bazează pe următoarea formulă:

Pensia lunară = Punctele de pensie × Factorul de acces × Valoarea actuală a pensiei × Factorul de tip de pensie

adică, luând un exemplu, ar fi cam așa:

45 ani x 2 puncte x 34,19 (valoarea actuală a pensiei în vechile state federale) = 3.077 euro.

Pare foarte complicat, dar este de fapt foarte simplu. Dacă lucrez, de exemplu, ca angajat în Germania, plătiți, printre altele, contribuții sociale obligatorii la asigurarea publică de pensii. Pentru fiecare an în care ați contribuit la fondul de pensii, primiți puncte de pensie („Rentenpunkte”). Numărul de puncte pe care le colectați depinde de valoarea venitului brut, conform „PensionFriend”.

Vezi și: Cât vor plăti locuitorii din Germania în plus la gaze. Sute de mii de români au aflat suma exactă

Pentru venitul mediu calculat statistic se acordă exact 1 punct de pensie. În 2022, acesta era de 38 901 euro. Dacă câștigați mai mult sau mai puțin, câștigați, de asemenea, mai multe sau mai puține puncte în mod corespunzător, adică 0,64 puncte pentru un venit anual brut de 25.000 de euro și 1,8 puncte pentru 70.000 euro. Numărul maxim de puncte pe care le puteți acumula anual este limitat, în 2022 această limită fiind de 2,17 puncte.

Valoarea pensiei este valoarea corespunzătoare unui punct de pensie. Această valoare se modifică anual, deoarece este ajustată la situația economică generală. Factorul tipului de pensie este valoarea care include în ecuație forma specifică a pensiei.

Pentru o pensie obișnuită de bătrânețe, acesta este 1, iar pentru o invaliditate parțială sau totală, este 0,5 sau 1. Alte tipuri de pensii posibile sunt pensia de văduvă mică și mare cu factori de 0,25 și, respectiv, 0,5, precum și pensia de orfan vitreg și pensia de orfan complet cu factori de 0,1 și 0,2.

Sistemul de pensii german este foarte complex

Deși ar putea fi de invidat pensionarii germani, drumul până la a câștiga cei 3.000 de euro nu este chiar atât de simplu, având în vedere că, într-adevăr, sistemul de pensii german este extrem de complex și, din păcate, acest lucru face ca alegerea produselor greșite și investițiile nechibzuite să fie ușor de făcut.

Sursa: playtech.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri