Cele mai multe dintre statele europene au reușit să-și disciplineze șoferii și să reducă astfel numărul accidentelor grave prin sancțiuni aspre cu valori ale amenzilor calculate în funcție de venitul fiecăruia.
În general este tolerată abaterea, adică depășirea vitezei legale cu cel mult 20 de km/h, orice depășire a acestei limite este considerată exces și se pedepsește ca atare.
Sunt țări unde mașina se confiscă în folosul statului dacă proprietarul recidivează sau dacă nu își poate plăti amenda. Astfel de sancțiuni au început să fie adoptate și de țările mai mici din Europa (Slovacia sau Slovenia de exemplu), nu doar de Elveția, Olanda, Norvegia, Suedia sau Finlanda, țări unde disciplina în trafic este de notorietate.
În țările menționate au fost găsite soluții și pentru disciplinarea șoferilor foarte bogați pentru care o amendă de câteva mii de euro nu reprezenta mare pagubă. În Elveția și în general în statele nordice se aplică amenda progresiva calculată în funcție de venitul șoferului și poate ajunge la sute de mii de euro. Cea mai mare amendă de circulație din lume a fost aplicată unui milionar finlandez. Acesta a avut de plătit 130.000 de dolari pentru că a condus cu 30 km/h peste limita de viteză din țară, unde amenzile sunt emise proporțional cu veniturile.
În Finlanda, amenzile pentru încălcarea traficului se bazează pe venitul zilnic disponibil al unui șofer, considerat în general jumătate din salariul zilnic net. Cu cât un șofer depășește mai mult limita, cu atât este mai mare numărul de zile amenzi pe care le primește. Această practică este comună în regiunea nordică.
Amenzile pentru încălcarea regulilor de circulație se bazează și pe gravitatea infracțiunii, în afară de veniturile infractorului, pe care poliția le poate verifica instantaneu conectându-se prin intermediul smartphone-urilor la o bază de date centrală a contribuabililor.
În acest caz, multimilionarul a fost obligat să plătească o amendă egală cu 14 zile de venit, potrivit wionews.com.
Sancțiuni similare sunt și în Suedia sau Norvegia. În aceste țări, limita de viteză este ceva mai mică decât în restul continentului tocmai din cauza condițiilor meteo severe în timpul sezonului de iarnă. Astfel în oraș limita de viteză este de 50 km/h, pe drum deschis – 100 km/h, iar pe autostrada 120 km/h. Orice depășire cu peste 20 de km/h pentru limitele de viteză indicate poate însemna o sancțiune usturătoare.
În Elveția absolut orice abatere de la regulile de circulație și ale bunului simț în trafic se sancționează drastic. De exemplu, ai parcat într-un loc nepermis amenda este de 73 de euro, ai trecut pe culoarea roșie a semaforului, amenda este de 227 euro, ai claxonat abuziv, nejustificat- amenda este de 40 de euro, parcarea cu motorul pornit – amenda este de 55 de euro etc. În această țară viteza excesivă este sancționată drastic….