21.1 C
București
joi, 21 septembrie 2023

Cum răspunde Suedia războiului informațional al Rusiei. „Creierul este spațiul de luptă”

Publicat peSambata, 12 August 2023, ora 06:22

381 citiri

În fața unui tsunami de dezinformare cu privire la tratamentul musulmanilor care a alimentat în ultimele luni proteste de la Stockholm la Bagdad, Suedia a decis că trebuie să riposteze, scrie „The New York Times“.

A apelat la Agenția de Apărare Psihologică, o parte a Ministerului Apărării pe care guvernul suedez a creat-o anul trecut. Agenția a devenit prima linie de apărare pentru o țară care se confruntă cu un atac informațional susținut din străinătate.

Strategie inspirată din cea din timpul Războiului Rece

Liderii țării împrumută dintr-o veche strategie de Război Rece care a fost folosită pentru a-i întări pe cei 10 milioane de oameni ai țării pentru un eventual „război total” cu Uniunea Sovietică. Principala amenințare de astăzi – deși nu singura – este statul succesor al Uniunii Sovietice, Rusia. Potrivit oficialilor agenției, Kremlinul a vizat Suedia printr-o campanie online concertată pe rețelele de socializare și în alte părți pentru a discredita țara și a submina tentativa acesteia de a adera la alianța NATO.

După ce a lucrat în liniște în culise, agenția a acuzat acum în mod explicit Rusia că exploatează protestele recente ale imigranților și altor persoane din Suedia, care au inclus arderea unor copii ale Coranului, un act de profanare care este profund ofensator pentru musulmani. Indignarea a avut deja un impact: amânarea aderării Suediei la NATO din cauza obiecțiilor unui alt membru, Turcia.

„Erau la un nivel pe care nu l-am mai văzut niciodată”, a declarat Mikael Tofvesson, directorul de operațiuni al agenției, referindu-se în mod special la eforturile Rusiei de a amplifica reacția globală online la un protest în fața celei mai mari moschei din Stockholm, pe 28 iunie.

Și alte țări s-au luptat în ultimii ani pentru a contracara operațiunile de influență străină, inclusiv Franța, care a creat o agenție similară, dar Suedia se află acum în prima linie a unei lupte pentru securitatea țării, coeziunea socială și chiar fundamentele sale democratice. Invazia Ucrainei de către Rusia – și decizia ulterioară a Suediei de a solicita aderarea la NATO – au făcut țara o țintă a Rusiei.

„Creierul este spațiul de luptă”

Activitatea Agenției de Apărare Psihologică ar putea deveni un model pentru modul în care guvernele democratice pot riposta.

În Suedia, ca și în alte părți, întrebarea ce trebuie făcut în fața unui atac informațional a devenit din ce în ce mai încordată, punând în contradicție tradițiile de toleranță față de libertatea de exprimare cu pericolele pe care le prezintă informațiile rău intenționate online.

În Statele Unite, dezbaterea a devenit din ce în ce mai partizană, republicanii acuzând guvernul federal că înăbușă criticii acasă. Anul trecut, efortul de a crea un consiliu consultativ de dezinformare la Departamentul pentru Securitate…Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri