17.9 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Cum știm că rușii chiar suferă de pe urma sancțiunilor Occidentului

Publicat peCând comuniștii și Vladimir Lenin au preluat Rusia în 1917, au repudiat vechile datorii țariste iar noua structură politică nu și-am mai îndeplint obligațiile externe. A fost cea mai mare neîndeplinire a obligațiilor suverane din istorie. Azi, Rusia lui Putin se află pe punctul de a nu îndeplini obligațiile externe după ce o mare parte din economia mondială a repudiat Moscova după ce rușii au invadat Ucraina. În timp ce Occidentul a scpus clar că nu va face nimic care ar putea fi interpretat ca participarea la lupte împotriva Rusiei cu arme nucleare, blocada sa economică și sancțiunile de o amploare fără precedent au în mod clar un efect, se arată într-o analiză CNN.

Rusia are nevoie de ajutor

Rusia a căutat ajutor economic și militar din partea Chinei , care a rămas deosebit discretă în timpul invaziei Ucrainei, potrivit conversațiilor avute de CNN cu doi oficiali americani. Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat duminică pentru Dana Bash de la CNN că acordarea sprijinului Rusiei este o „îngrijorare”. Nu este clar dacă China intenționează să ofere Rusiei această asistență, iar ambele țări au negat că Rusia a făcut cererea. Sullivan a zburat luni la Roma pentru a se întâlni cu oficialii chinezi și a descuraja ajutorul pentru Rusia.

Aici, ia ruble

Rusia amenință că va face rambursări creditorilor din „țări neprietenoase” în ruble devalorizate, potrivit unui raport al lui Charles Riley de la CNN. Fie neplata, fie plata în ruble a peste 117 milioane de dolari în plăți de dobânzi pentru obligațiunile guvernamentale în dolari scadente miercuri ar însemna că Rusia nu și-a îndeplinit datoria. Rusia are bani de plătit, dar jumătate din rezervele sale valutare sunt înghețate de sancțiunile occidentale. Astfel, Rusia are sume relativ mici pentru datoria externă. Fapt care ar putea cauza probleme majore oricăror companii care sunt expuse la pierderi și, cu siguranță, ar izola și mai mult Rusia de societățile occidentale.

Se confiscă ceea ce rămâne

Separat, Moscova amenință companii care suspendă activitățile din Rusia că le va confisca activele. Cel mai bogat oligarh al Rusiei, Vladimir Potanin, președintele gigantului metalurgic Norilsk Nickel, care, în ciuda faptului că societatea sa pierde cea mai mare parte din valoare, a implorat Rusia să nu preia activele companiilor occidentale. „În primul rând, ne-ar duce cu o sută de ani înapoi, până în 1917, iar consecințele unui astfel de pas – neîncrederea globală în Rusia din partea investitorilor – le-am experimenta timp de multe decenii”, a spus el într-un mesaj postat contul de Telegram al Norilsk Nickel..

Singura soluție strategică

Întrebarea va fi în cele din urmă dacă rușii sunt dispuși să accepte noul lor statut de paria global și să renunțe la confortul occidental cu care unii s-au obișnuit. Putin este evident dispus să accepte aceste lucruri. „Nimic nu îl va opri pe Vladimir Putin”, a spus Vladimir Kara-Murza, politicianul disident rus care a supraviețuit la două tentative de otrăvire. El a apărut luni la CNN de la Washington și a spus că Putin a șters deja 30 de ani de câștiguri politice de la încheierea Războiului Rece. „Singurul final strategic al acestui lucru este ca Vladimir Putin să nu mai fie la putere în Rusia. Aceasta este singura soluție strategică… Inutil să spun că numai rușii pot face asta”, a spus acesta. El a susținut că SUA și alte țări ar trebui să își dubleze eforturile pentru a deveni creative cu tehnologia și pentru a transmite informații rușilor în același mod în care au făcut-o cu rețelele de radio în timpul Războiului Rece.

Ce cred rușii? Nu știm în totalitate

Ce efect au sancțiunile asupra rușilor obișnuiți și dacă mintea lor se schimbă, sunt două întrăbări la care cu greu putem să răspundem acum. Noile legi draconice au pus capăt, în esență, presei independente din Rusia, iar organizațiile de știri occidentale au îndepărtat reporterii din țară. Valerie Hopkins, corespondent la New York Times din Moscova, care a părăsit țara, a declarat luni pentru CNN cât de dificil este să evaluezi opinia publică, deși faptul că oamenii sunt dispuși să riște arestați pentru a protesta este notabil.
O jurnalistă de la Pervîi Kanal a apărut în direct cu o pancartă pe care scria ”Nu războiului”. A fost arestată. ”Mă raportez la rușii care nu își cred rude din Ucraina că există război”, a spus Hopkins. „Dar pe măsură ce se întâmplă astfel de gensturi (precum cel al jurnalistei de la Pervîi Kanal, n.r.), cred că oamenii ar putea afla mai multe informații. Problema este că este ilegal chiar și să faci un sondaj sau să pui o întrebare: „Susții războiul?” ”

Occidentul rămâne fără sancțiuni

Occidentul rămâne fără sancțiuni pentru că răspunsul său față de Rusia a fost atât de rapid și sever, se arată în analiza CNN. „SUA au făcut practic tot ce le-a putut pentru a sancționa toate părțile economiei ruse, ceea ce va avea un efect devastator pe măsură ce trece timpul”, a declarat Angela Stent, fost ofițer național de informații pentru Rusia la Consiliul Național de Informații, care a apărut luni pe CNN. „Europenii ar trebui să renunțe să cumpere hidrocarburi rusești și nu sunt încă pregătiți să facă asta”, a spus ea. „Pot face asta doar dacă li se asigură că au alte provizii de petrol și gaze. Nu mai sunt atât de multe de sancționat”.

Prețurile petrolului scad

În SUA, există noi indicatori care sugerează o recesiune internă ca rezultat direct al prețurilor mai mari ale mărfurilor, așteptate ca urmare a invaziei Rusiei chiar dacă prețul petrolului a scăzut pentru scurt timp sub 100 de dolari pe baril. Asta înseamnă că cea mai mare parte a creșterii prețurilor atribuite invaziei Rusiei a fost ștearsă, potrivit lui Matt Egan de la CNN.

Ce anume pot realiza sancțiunile?

Sancțiunile impuse Rusiei sunt unice prin faptul că lovesc o țară care a fost atât de implicată în economia globală. Dar există o anumită teamă că sancțiunile nu conduc în cele din urmă la o capitulare — iar aceste sancțiuni, atât de severe, nu sunt legate de un obiectiv specific, potrivit lui Nicholas Mulder , profesor la Universitatea Cornell. Acesta susține că sancțiunile au nevoie de un scop mai specific. „Dacă există o percepție în lume, sau din partea Rusiei, că acestea vor fi permanente și vor fi acolo, indiferent de ceea ce ar face Rusia, vor fi doar o armă pentru a distruge societatea rusă și economia. Nu cred că asta va duce la genul de situație internațională pe termen lung pe care vrem să o urmăm”. Sancțiunile totale care dăunează oamenilor, precum și guvernelor sunt „încărcate din punct de vedere moral”, a spus el. „Dacă ne lansăm în politici bazate pe ideea că guvernele rele și oamenii lor sunt una, atunci am cumpărat un mod de a gândi care se apropie periculos de felul în care ultranaționaliștii și fasciștii văd lumea”, a spus Mulder.

Război cu economiei Rusiei

Generalul american în retragere David Petraeus a apărut luni la „New Day” al CNN și a spus că va veni un moment în care rușii se vor sătura. „La un moment dat, oamenii vor realiza, că piața de valori nu se va redeschide niciodată. Nu mai primim prea mult pentru rubla noastră. Diverse produse pe care obișnuiau să le dea de la sine înțelese pur și simplu nu mai apar pe rafturile magazinelor. Din nou, acest lucru începe să se întâmple și va escalada în săptămânile care urmează”, a spus el.

Între timp, în Ucraina războiul se înrăutățește

Pe măsură ce acele frustrări economice cresc pentru ruși, ororile militare ale invaziei Rusiei continuă să iasă din Ucraina:
Imagini șocante cu o femeie însărcinată lovită și ulterior ucisă în bombardarea unei maternități din orașul Mariupol.
Rușii sunt pregătiți să asedieze Kievul și să vizeze civilii dintr-un bloc rezidențial. Criza refugiaților este în creștere. Peste 2,8 milioane de oameni au fugit din Ucraina , inclusiv peste 1,7 milioane doar în Polonia. Și loviturile cu rachete la doar kilometri de granița poloneză au adus războiul mai aproape de granițele NATO.

Sursa: www.cotidianul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri