4.4 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Cum supraviețuiește cu numai 3600 de lei o mamă cu cinci copii. „Noțiunea de a trăi DECENT diferă de la om la om”

Publicat peÎn pofida cifrelor optimiste aruncate pe piață de autorități și tot felul de instituții, nivelul de trai în România rămâne unul scăzut. Cazul unei femei, mamă cu cinci copii, este cel mai bun exemplu despre cât de mult efort depun românii pentru supraviețuire.

„Noțiunea de a trăi decent diferă de la om la om”, spune femeia.

Câți români trăiesc cu salariul minim

În prezent, în România aproape o treime dintre angajați lucrează pe un salariu minim, ceea ce înseamnă că primesc mai puțin de 400 de euro net (cca. 2000 lei) pe lună.

Eurostat arată că țara noastră este cea mai săracă din UE, cu o treime din populație supraviețuind de la o zi la alta. Sursa citată menționează că, în 2022, 34% din români erau expuși riscului de excluziune socială, fiind în pragul sărăciei.

Însă, inflația și problemele economice din acest an ar putea înrăutăți situația.

Pe grupul de Facebook Buget de Familie, o persoană a vrut să afle ce înseamnă venit decent pentru ceilalți.

Dragilor, știu că s-a mai discutat subiectul, însă, văzând că în ultima perioada s-au tot scumpit toate, sunt curioasă ce înseamnă pentru voi un venit decent? Am văzut că INS-ul a dat un 7.000 lei pe lună pentru o familie cu un copil.

Oare unde ar trebui să se încadreze veniturile că să îți poți permite tot ceea ce este necesar și măcar o vacanță/an?

Unde se mai încadrează veniturile voastre? Sunt curioasă să văd dacă ar trebui să mă reprofilez sau să fac ceva extra”, a scris respectivul.

Răspunsurile au curs gârlă, iar o femeie a arătat că supraviețuiește cu mai puțin de 400 de euro net pe lună. „Eu venitul îl am de 3.600 de lei, un părinte cu cinci copii”, a spus ea.

Probabil dacă nu aveți rate sau chirie de plătit puteți supravețui, altfel mă gândesc că e foarte greu…”, i-a răspuns cineva.

Stau în chirie, am facturi. Rate la bancă, nu. Dar sunt facturile, naveta copiilor, programul prelungit al gemenilor la grădiniță. Să zicem că încă supraviețuim… bine”, a răspuns ea.

„Cum vă descurcați cu 5 copii și chirie, ca mie îmi dă cu virgulă?”, a vrut cineva să afle. „Nu e ușor, dar e cel mai frumos cadou. Stau și eu prost cu gestiunea, dar o dată pe lună umplu congelatorul cu legume, carne și întreb ce mâncăm, ce fac de papa și în funcție de… gătesc pentru două zile”, a venit răspunsul.

„Eu nu înțeleg efectiv cum reușiți… Că până la urmă nu e doar mâncarea, sunt atât de multe alte cheltuieli”, a insistat o altă femeie.

„Noțiunea de a trăi decent diferă de la om la om. Depinde ce vă doriți și la ce sunteți dispusă să renunțați. Depinde cum ați crescut etc.

Unii pot trăi cu minimul pe economie, altora nu le ajung 20.000 de lei pe lună. Unii mănâncă pipote, alții le dau doar alimente bio la copii. Unora la place la Eforie, altora în Tenerife. Asta ca să dau câteva…Sursa: www.gandul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri