9.3 C
București
luni, 27 martie 2023

Curtea de Apel impune Guvernului României să organizeze alegeri locale. Sesizarea fusese depusă de fostul premier Orban

Publicat peLa cererea fostului premier Ludovic Orban, Curtea de Apel impune Guvernului României să organizeze alegeri locale în peste 50 de localități din România.

Decizia Curții de Apel a fost anunțată de Ludovic Orban la data de 18 martie 2023.

„Astăzi am câștigat o bătălie importantă cu un guvern care nu dă două cepe degerate pe drepturile cetățenilor români. Curtea de Apel București a soluționat favorabil solicitarea mea și a decis să oblige guvernul să organizeze alegeri în cele peste 50 de localități în care este vacantă funcția de primar.

Sute de mii de români trăiesc în localități care sunt conduse de indivizi care nu au nicio legitimitate, care iau decizii privind viața oamenilor fără să aibă niciun mandat acordat prin vot de cetățeni. Guvernul a refuzat timp de aproape doi ani de zile să respecte legea și dreptul cetățenilor de a își alege primarul.

După solicitări publice repetate adresate guvernului pentru a îl determina să respecte Constituția și legile țării, solicitări care au rămas fără răspuns, am luat decizia de a da în judecată guvernul, ca unică soluție disponibilă pentru a putea forța guvernul să revină în cadrul democratic.

Deși nu puțini au fost aceia care au spus că nu are rost, că nu am nicio șansă, că justiția este controlată, astăzi s-a dovedit că are rost să ne luptăm pentru respectarea legii, pentru apărarea drepturilor și libertăților noastre, chiar dacă adversarul este guvernul.

Le atrag atenția celor aflați la guvernare că refuzul de a organiza alegeri este un atentat grav la democrație. Că oricât de puternici și de intangibili se cred, va veni ceasul în care vor trebui să dea socoteală pentru încălcările grave ale legii pe care le comit”, a anunțat Ludovic Orban într-un mesaj postat pe facebook.

Ludovic Orban depusese această sesizare la Curtea de Apel la începutul lunii februarie 2023. „De peste un an de zile, Guvernul refuză să respecte dreptul de vot a sute de mii de cetăţeni români care au dreptul să-şi alege primarul. Legea dispune ca în termen de 90 de zile de la vacantarea unei funcţii de primar sau de la dizolvarea unui consiliu local, deci în termen de maxim 90 de zile, Guvernul are obligaţia să organizeze alegeri. Guvernul refuză să organizeze alegeri locale în peste 50 de localităţi de peste un an de zile. Este un atac împotriva democraţiei, a dreptului de a alege şi a fi ales al cetăţenilor din aceste comunităţi locale”, declara, la acel moment, fostul premier Orban.

Guvernul trebuie să organizeze alegeri locale și în 2023, și în 2024

Conform deciziei Curții de Apel, ar trebui să se desfășoare alegeri, în anul 2023, în peste 50 de localități. Însă în anul 2024, oricum sunt programate alegerile locale, în toată țara.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Sursa: romanialibera.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri