Marti, 28 Martie 2023, ora 08:45
497 citiri
Peste 57.000 de oameni au murit în urma cutremurelor din Turcia, de la începutul lunii februarie. Cifrele nu sunt nici până la această oră exacte. Care sunt cauzele care au dus la un asemenea dezastru ale cărui dimensiuni sunt greu de imaginat și de acceptat?
Politologul Horia Lupu, doctor în științe politice, a realizat pentru Ziare.com o analiză extrem de complexă a efectelor acestui cataclism. În lucrarea sa, pe care o vom publica integral miercuri, 29 martie, autorul pune accentul nu doar pe impactul deciziilor politico-administrative asupra efectelor cutremurelor (mai exact a multiplicării acestora), ci aduce o serie de argumente solide care susțin posibilitatea existenței unei influențe a activității umane asupra producerii și gravității acestora.
Dincolo de datele tehnice minuțios culese și prezentate, Horia Lupu a identificat o serie de cauze care au condus la amplificarea efectelor cutremurelor. Printre acestea se numără nerespectarea normelor legale de siguranță în ceea ce privește construcțiile, cât și lipsa unor principii urbanistice general-acceptate și valabile.
“Cele două sub-categorii de cauze prezentate mai sus au un corolar, care din păcare e o realitate cât se poate de clară și dovedită, și nu doar un (fost) slogan al mișcării #rezist: CORUPȚIA UCIDE. În Turcia și Siria (în cadrul primei, sectorul imobiliar – blocuri de locuințe, mall-uri – fiind unul din principalele piloane ale avântului economic recent al țării, iar magnații imobiliari unii dintre antreprenorii/bogătașii favoriți ai lui Erdoğan) corupția a ucis la propriu, rapid, nemilos și în masa, provocând o adevărată hecatombă. Nu putem decât să sperăm (și să ne rugăm) ca politicienii din alte părți (inclusiv cei de la noi) să învețe din greșelile altora (desi nu le prea stă în obicei) măcar atunci când ele sunt monumentale. Și nădejduim în același timp că vom fi confruntați – noi toți, restul lumii, precum și Turcia și Siria pe viitor – cu cât mai puține catastrofe naturale. Pentru că nu știu în ce măsură „soluții” de tipul aplicării unor „buline roșii” ne-ar putea proteja, dacă acestea ar avea loc”, scrie autorul în analiza sa pe care o veți regăsi miercuri, 29 martie, pe platforma Ziare.com, la rubrica “Invitați”, sub semnătura lui Horia Lupu.