17.4 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Danemarca crește bugetul de apărare și vrea să devină independentă de gazele rusești

Publicat pe


Danemarca își propune să devină independentă de gazele naturale rusești în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, a anunțat premierul danez Mette Frederiksen. Totodată, își va crește bugetul penteu apărare, relatează Reuters.

Mette FrederiksenFoto: Mads Claus Rasmussen / AFP / Profimedia

Țara nordică își va crește treptat cheltuielile pentru apărare pentru a ajunge la 2% din PIB până în 2033, echivalent cu o creștere a cheltuielilor anuale pentru apărare de aproximativ 18 miliarde de coroane daneze, în baza unui acord între principalele partide parlamentare.

Părțile au convenit, de asemenea, să aloce 7 miliarde de coroane în următorii doi ani pentru a consolida apărarea, diplomația și eforturile umanitare daneze.

„Vremuri istorice necesită decizii istorice”, a spus Frederiksen la o conferință de presă la Copenhaga, adăugând că aceasta este „cea mai mare investiție în apărarea daneză din ultima vreme”.

Danemarca, membră NATO, a fost de acord în 2019 să crească cheltuielile militare de la 1,35% din PIB la 1,5% până în 2023, dar a fost presată de Statele Unite pentru a atinge ținta NATO de 2%.Sursa: www.hotnews.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri