4.6 C
București
luni, 4 decembrie 2023

De ce bancnota de 500 de lei este atât de rară. Motivul e total neașteptat

Publicat pe



Bancnota de 500 de lei este cea care are cea mai mare valoare nominală pe piața din România. Aceasta a fost introdusă în circulație în anul 2005, însă mai puțin de 1% din totalul bancnotelor din România au această valoare. De ce bancnota de 500 de lei este atât de rară și care sunt cele mai utilizate bancnote în tranzacții.

Câte bancnote de 500 de lei sunt puse în circulație

Cea mai valoroasă bancnotă de pe piața românească este cea de 500 de lei. Aceasta a fost pusă în circulație la 1 iulie 2005, într-un număr mic de exemplare, față de celelalte bancnote. Această bancnotă are pe partea frontală portretul poetului Mihai Eminescu și câteva elemente definitorii pentru opera poetului.

Pe verso este imaginea Bibliotecii Universitare din Iași, precum și o pagină din ziarul Timpul, în care Eminescu a publicat. BNR a pus în circulație, la 1 iulie 2005, mai puțin de 12 milioane de astfel de bancnote. Doar 0,8% din totalul bancnotelor care se află în circulație au valoarea de 500 de lei, potrivit estimărilor.

Citește și: Cine este de fapt femeia care apare pe bancnota de 10 lei. Puțini cunosc acest detaliu uimitor

De ce bancnota de 500 de lei este atât de rară

Motivul pentru care vedem atât de rar bancnote de 500 de lei are legătură cu valoarea acestora. În toate țările, cele mai utilizate bancnote sunt cele cu valoare nominală mică. În cazul României, cele mai folosite bancnote sunt cea de 1 leu și cea de 100 de lei.

Bancnota de 500 de lei nu are doar cea mai mare valoare, ci este și cea mai mare ca dimensiune. Aceasta are 153×82 mm, fiind cu 3 mm mai lungă decât cea de 200 de lei. Toate bancnotele care circulă pe piața românească sunt confecționate dintr-un material special, numit polimer, asemănător cu plasticul.

Citește și: Bancnota pe care trebuie să o ai mereu în portofel. Atrage banii în viața ta

Spre deosebire de bancnotele din hârtie, cele din polimer sunt și mai rezistente, și mai dificil de falsificat. Cu toate acestea, se poate întâmpla ca bancnotele să se rupă, să se decoloreze sau să fie arse, astfel încât să nu mai poată fi folosite pentru a face plăți. În cazul în care se întâmplă acest lucru, trebuie să știți că bancnotele pot fi schimbate gratuit, în anumite situații.

Ce înseamnă bancnote deteriorate și în ce condiții pot fi înlocuite

Banca Națională a României poate înlocui o bancnotă deteriorată cu una care să poată fi utilizată, în anumite condiții. BNR a stabilit în ce situații pot fi schimbate gratuit aceste bancnote. În categoria ”Bancnote deteriorate” se încadrează următoarele tipuri de însemne monetare:

”a) bancnotele cărora le lipsește maximum 40% din suprafață, prin tăiere, decupare, rupere etc., dar la care elementul de identificare este complet și lizibil, cel puțin într-o singură poziție;

b) bancnotele obținute prin lipirea mai multor fragmente ale aceleiași bancnote…



Sursa: www.ego.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri