32.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023

De ce ne doare când ne despărțim? Ce spun specialiștii că se întâmplă în creierul nostru și ce este sindromul ”inimii frânte”

Publicat pe


Deși fiecare dintre noi suferă diferit atunci când ne despărțim, divorțăm sau pierdem pe cineva, oamenii de știință demonstrează că reacțiile corpurilor și ale creierelor noastre sunt, de fapt, cam aceleași, arată o analiză Sky News. Fie că este prima dată când treceți prin ea sau o nefericită familiaritate, există puține lovituri mai chinuitoare decât despărțirile și rupturile de cineva drag.

Îndoieli și nesiguranță din belșug; te întrebi unde, cum și de ce s-au schimbat lucrurile; și un sentiment copleșitor de „ce-ar fi fost dacă”. De unde vine durerea de cap? Dar o lipsă bruscă de energie? Și de ce mâncatul oricărui lucru, chiar și al unui produs preferat normal, pare o provocare? Se pare că știința are câteva răspunsuri.

După cum spune doctorul în neuroștiințe Lucy Brown citat de Sky News, „cu toții suntem nefericiți atunci când am fost părăsiți” – și există un cocktail chimic puternic care ajută la explicarea motivului.

Serotonina este substanța chimică a creierului asociată cu fericirea, oxitocina cu crearea de legături, iar dopamina este pompată ori de câte ori sistemul de recompensă al minții tale intră în funcțiune.

Nu e de mirare atunci că vă simțiți bine când această sfântă ”trinitate” este ridicată și vă simțiți rău când este scăzută.

Elementul chimic cheie este dopamina: drogul natural suprem.

„E ca și cum am fi dependenți”

Brown a făcut parte dintr-o echipă de cercetători care a realizat un studiu privind impactul suferinței, scanând activitatea cerebrală a 15 tineri adulți care treceau prin despărțiri nedorite.

Acestora li s-au arătat fotografii cu foștii lor parteneri, iar scanările au arătat că părți ale creierului care ne alimentează simțul motivației și al recompensei – unde trăiesc neuronii dopaminergici – au intrat în funcțiune.

Este o „hiperactivitate” pe care Brown o compară cu cea pe care o vedeți la un dependent de cocaină care încearcă să se dezbrace.

„Este ca și cum am fi dependenți unii de alții”, spune ea.

„Când pierdem pe cineva, am pierdut o parte foarte satisfăcătoare din viața noastră și din sentimentul de sine. Ei au oferit o noutate în viața ta care acum nu mai există, așa că avem nevoie de alte recompense”.

Însă privitul în urmă la mesaje și fotografii de vacanță nu e soluția.

Un corp în pericol

Florence Williams se trezise intrigată de durerea provocată de inima ei frântă. După ce își văzuse căsnicia de 25 de ani destrămându-se brusc, trauma era de așteptat. Dar faptul că se simțea rău fizic și total copleșită a luat-o prin surprindere.

„Am fost, bineînțeles, uimită de evenimentul în sine, dar apoi am fost foarte confuză și surprinsă de cât de diferită m-am simțit fizic trecând prin el”, spune ea.

„Acea senzație de a fi conectată la o priză electrică defectă; acest…Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri