32.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023

De ce nu e bine să dai numărul de telefon străinilor. Ce se poate întâmpla dacă ajunge în mâinile hackerilor

Publicat pe


Multe persoane își dau numărul de telefon fără a se gândi de două ori înainte. Specialiștii spun că escrocii se pot folosi de acesta pentru a vă fura identitatea și a vă hărțui.

colaj de imagini cu un hacker si un telefon pe care e format un numar

Galerie

Multe persoane își dau numărul de telefon fără a se gândi de două ori înainte. Specialiștii spun că escrocii se pot folosi de acesta pentru a vă fura identitatea și a vă hărțui.
| Shutterstock.com

Readers Digest a expus cazul unei femei proaspăt văduvă, care a fost înșelată după ce un hacker a intrat în posesia numărului ei de telefon. Imediat după decesul soțului, mulți oameni au intrat și ieșit din casa lor, aparent pentru a oferi ajutor.

Unul dintre aceștia a reușit să obțină informațiile persoane ale femeii, inclusiv numărul ei de telefon. Printre altele, escrocul a folosit numărul pentru a avea acces la prestațiile de asigurări sociale, pe care le-a transferat unui alt beneficiat.

Citește și: Ultima dorință a unei femei care a aflat că mai are câteva luni de trăit l-a șocat pe soțul ei. Ce a putut să-i ceară

Prestațiile de asigurări sociale reprezintă venit de înlocuire pentru pierderea totală sau parțială a veniturilor profesionale, ca urmare a bătrâneții, invalidității, accidentelor, bolii, maternității sau decesului și care se acordă sub formă de: pensii, indemnizații, ajutoare, alte tipuri de prestații prevăzute de lege, corelative cu obligațiile privind plata contribuției de asigurări sociale.

”În ziua de azi, este extrem de ușor pentru hackeri să-ți producă probleme utilizând numărul tău de telefon mobil”, a afirmat Hari Ravichandran, CEO al unei companii de securitate cibernetică pentru sursa citată.

De ce nu e bine să dai numărul de telefon străinilor. Ce se poate întâmpla dacă ajunge în mâinile hackerilor

Pentru a vă proteja, indicat este să vă gândiți întotdeauna de două ori înainte de a vă da numărul de telefon, mai ales într-un cadru public. Iată câteva modalități prin care infractorii vă pot prejudicia:

Află datele personale

Cel mai simplu mod pentru escroci de a vă folosi numărul de telefon în mod rău intenționat este cu ajutorul unor site-uri precum WhoEasy, Whitepages sau Fast People Search. Aceste platforme pot dezvălui informații personale în mai puțin de câteva secunde, potrivit expertului în tehnologie Burton Kelso.

Site-urile de acest timp ajung în posesia informațiilor personale și apoi le vând doritorilor, cum ar fi hackerii. Informațiile găsite includ adresa, falimentele, cazierele judiciare, numele și adresele membrilor familiei. Toate acestea pot fi folosite pentru șantaj, urmărire sau furt de identitate.

Accesează contul de e-mail

O altă tactică este să contacteze operatorul de telefonie mobilă pretinzând că este titularul, spune Veronica Miller, expert în securitatea cibernetică.

Apoi, hackerul ajunge la telefon, iar de acolo se conectează la contul de…Sursa: a1.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri