1.6 C
București
miercuri, 29 martie 2023

De ce refuză să dea un termen de judecată? Curtea de Apel Cluj se teme să intervină în scandalul Emil Boc – Sile Pușcaș? Miza: 23 de milioane de euro

Publicat pe


Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu dezvoltatorul Sile Pușcaș, pe tema parcului de pe strada Observatorului. Judecătorii din Bistrița-Năsăud au decis că terenul expropriat cu 2 milioane de euro a fost subevaluat, iar prețul real stabilit este de 23 de milioane de euro. Suspect este că de cinci luni, Curtea de Apel Cluj refuză să fixeze un termen de judecare a apelului. 

Omul de afaceri Sile Pușcaș a cumpărat terenul de pe strada Observatorului, situat vis-a-vis de Spitalul de Recuperare, verificând dacă acolo poate construi. Primăria Cluj-Napoca a spus că se pot face blocuri, dar ulterior Emil Boc a decis că trebuie să facă un parc, așa că a expropriat terenul, fără să plătească prețul pieței. 

Fără prea mari surprize, Primăria condusă de Emil Boc a pierdut procesul împotriva omului de afaceri Sile Pușcaș. Miza dosarului din instanță este valoarea despăgubirii pe care municipalitatea, mai exact contribuabilii, trebuie să o plătească omului de afaceri în schimbul unui teren pe care urmează să fie amenajat un parc. În vreme ce Primăria Cluj îi acordă doar 2 milioane de euro despăgubire, judecătorii au mărit suma la 23,2 milioane de euro. Mai exact, primăria vrea să plătească aproximativ 170 de euro/mp, doar că în zonă terenurile se vând cu 2.000 de euro/mp.

Sile Pușcaș despăgubit cu 113.801.371 lei (23 milioane de euro) pentru terenul expropriat de Boc în Zorilor

Tribunalul Bistrița-Năsăud i-a dat dreptate omului de afaceri, dar Emil Boc a trimis buldozerele să înceapă șantierul, pentru a arăta că nimic nu îl oprește și își va ține promisiunea, mai ales că a anunțat din campania electorală că face parc în Zorilor. 

Consilierii locali din Cluj-Napoca au și ei explicații de oferit. Au aprobat despăgubirea de 2 milioane de euro, deși legea spune clar, la articolul 44, că: ”Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă și prealabilă despăgubire”.

Așadar, instanța de judecată de la Tribunalului Bistrița-Năsăud a putut întreba experții pentru a stabili care este prețul de expropriere, ajungând la valoarea de 23,2 de milioane de euro, dar consilierii locali din Cluj-Napoca au încălcat Constituția și au băgat Clujul în acest proces care riscă să creeze un prejudiciu uriaș bugetului local.

Emil Boc a spus că va vorbi un judecător pentru a vedea cum s-a stabilit despăgubirea de 23,2 milioane de euro

Primarul Emil Boc a reacționat după ce a aflat despre valoarea despăgubirilor și a făcut o declarație șocantă. Edilul a spus că va interveni peste judecătorii care au decis despăgubirea. Dar cum va face asta nu a mai precizat, deși mulți s-au întrebat.

Ne vom apăra în acest proces. Vom întreba un judecător cum e posibil ca pe același teren să fie așa diferențe de prețuri (…) Și unde ai fi vrut să faci pe Lună sau pe Marte parc, dacă nu este al primăriei? Am fost nevoiți să expropriem, pe baza legilor. Același stat român, pe baza legilor sale a spus că se aplică grila notarilor, iar primăria a aplicat grila notarilor. Nu ia nimeni terenul cu japca. Nu decide primarul câți bani se acordă, ci experții pe baza legilor. Legea spune că se face pe baza grilei notarilor și s-a evaluat și acordat 2,1 milioane de euro”, a precizat Emil Boc.

Nu se știe dacă Emil Boc a întrebat un judecător sau nu, dar, de cinci luni, Curtea de Apel Cluj refuză să stabilească un termen pentru a judeca apelul din acest proces. 

Magistrații nu au fixat un termen pentru judecarea apelului, iar acest lucru a alimentat suspiciuni că instanța tergiversează dosarul, permițând astfel primăriei să continue lucrările.

Când a fost acuzată de o ”inactivitate suspectă”, Curtea de Apel Cluj a explicat cum stau lucrurile, situație rar întâlnită în practica acestor instituții. Curtea de Apel a publicat un comunicat, dar a trecut cu vederea îngrijorarea principală: ”De ce nu se grăbește să stabilească un termen pentru judecarea apelului?”, ”A intervenit cineva?”.

Boc, despre despăgubirile de 23 de mil. euro pentru parcul din Zorilor: Vom întreba un judecător cum e posibil așa ceva

Nici până astăzi, mai exact la aproximativ 5 luni de la sentință, Curtea de Apel Cluj nu a explicat în ce temei juridic un primar ”întreabă un judecător” și cum poate influența acest ”judecător întrebat de Boc” finalitatea dosarului, având în vedere Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor, care la articolul 3 arată că: ”Judecătorii sunt independenți și se supun numai legii. Judecătorii soluționează cauzele în baza legii, cu respectarea drepturilor procesuale ale părților, fără constrângeri, influențe, presiuni, amenințări sau intervenții directe sau indirecte din partea oricărei persoane sau autorități”.

Povestea controversată a terenului controversat 

Terenul ce reprezintă miza acestui proces este amplasat în cartierul Zorilor, pe strada Observatorului din Cluj-Napoca. Terenul a fost cumpărat de omul de afaceri Sile Pușcaș pentru construcția de blocuri, fapt permis prin Planul Urbanistic General al municipiului Cluj.

În cursul anului 2019, primăria Cluj-Napoca a declanșat procedura de expropriere a imobilelor din zonă, în suprafață totală de 12.095 mp, cu scopul de a amenaja un parc.

Boc spune că Parcul Observator din Zorilor se va face! De ce nu a EXPROPRIAT și terenul Profi, de lângă?

Consiliul local a emis o hotărâre la data de 24 martie 2021 și a adoptat Planul Urbanistic Zonal – amenajare parc cartier Zorilor, str. Observatorului – sud, pentru a pregăti zona în vederea amenajării unui parc. Prin PUG, în acea zonă erau prevăzute blocuri.

Primarul Emil Boc nu a revenit asupra declarațiilor sale, pentru a explica în ce mod va întreba un ”judecător” și cine este acesta. De asemenea, grav este că presa nu îi poate adresa întrebări primarului Emil Boc pentru că nu face conferințe de presă. Edilul a organizat în ultimul an două întrevederi cu presa, una în ianuarie 2022 și a doua în ianuarie 2023, când a făcut prezentarea investitiilor anuale.Sursa: www.stiridecluj.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri