0.9 C
București
luni, 11 decembrie 2023

De ce se ceartă premierul canadian Trudeau cu India

Publicat pe


Resentimentele personale cauzate de umilințele suferite în timpul vizitei recente în India, unde a participat la reuniunea G20, și căderea vertiginoasă în sondajele de opinie din Canada sunt câteva dintre motivele pentru care premierul Justin Trudeau a decis să abată atenția publicului de la problemele sale și să provoace o dispută internațională, cerând socoteală autorităților de la New Delhi din cauza morții unui separatist sikh în provincia Columbia Britanică, în luna iunie, afirmă analiști canadieni independenți. Cearta dintre cele două țări a provocat îngrijorare în cancelariile occidentale, în special la Washingon și Londra, care se tem că retorica premierului progresist de la Ottawa va continua sa irite oficialii indieni și va sabota rolul vital al țării asiatice în contracararea amenințării reprezentate de China.

Acuzațiile lui Trudeau

Canada a declarat luni că deţine informaţii credibile care leagă agenţi guvernamentali indieni de uciderea unui lider sikh în provincia Columbia Britanică, în luna iunie a acestui an, şi a precizat că a expulzat un oficial indian de rang înalt care lucra pentru serviciile secrete.

Premierul Justin Trudeau a declarat că orice implicare a unui guvern străin în uciderea unui cetăţean canadian pe teritoriul canadian reprezintă “o încălcare inacceptabilă a suveranităţii.”

Hardeep Singh Nijjar a fost împuşcat mortal în faţa unui templu sikh din Columbia Britanică, la 18 iunie. Nijjar a fost împușcat în vehiculul său de doi bărbați mascați în parcarea aglomerată a centrului Guru Nanak Sikh Gurdwara din Surrey, un oraș la aproximativ 30 km est de Vancouver.

Nijjar susţinea o regiune sikh sub forma unui stat independent, Khalistani, care a început ca o insurgență în statul Punjab din India în anii 1970 și 1980 și a fost reprimată cu forța de guvernul indian.

New Delhi l-a descris anterior pe liderul sikh drept un ‘terorist’ care a condus un grup militant separatist, dar a negat orice implicare în uciderea sa. În momentul asasinării sale, Nijjar lucra la organizarea unui referendum neoficial al diasporei sikh legat de independența față de India.

De la apogeul sau, in anii ’80, mișcarea și-a pierdut o mare parte din puterea politică. Mișcarea nu este proeminentă în Punjab acum și toate partidele politice indiene i se opun în mod vocal. Marile comunități sikh din străinătate, în special din Canada, Marea Britanie și Australia, sunt însă extrem de vocale și protestează, deseori violent, împotriva guvernului indian.

“Agenţiile de securitate canadiene au investigat în mod activ acuzaţii credibile privind o posibilă legătură între agenţi ai guvernului indian şi uciderea unui cetăţean canadian, Hardeep Singh Nijjar,” a afirmat Trudeau într-o declaraţie de urgenţă făcută în faţa Parlamentului.

“Canada şi-a declarat îngrijorarea profundă în faţa…Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri