16.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022

De la ce a pornit nebunia de la benzinării

Publicat peNebunia din seara de miercuri de la multe din benzinăriile din țară a pornit de la faptul că rețelele de socializare s-au umplut brusc cu poze de la diverse benzinării independente care afișau prețuri foarte ridicate. În plus, anumite publicații online au relatat că în noapte de miercuri spre joi un litru de benzină va costa 10 lei sau chiar mai mult. Conform unor informații obținute de Agerpres, compania maghiară Mol, care deține peste 100 de stații de distribuție la noi în țară, înregistrează un deficit de carburanţi pe piaţa noastră. Compania a scumpit, deja, carburanţii pentru flotele de transportatori la peste 10 lei pe litrul de motorină.

Cererea de combustibil de la benzinăriile din Ungaria a crescut la cote record, astfel că firma petrolieră maghiară Mol a introdus restricții de cantitate la vânzare carburanților, arată publicația locală Hungary Today. În țara vecină, prețul carburanților este plafonat de stat. Benzinăriile „normale” au un plafon de 100 de litri pentru o singură achiziție, indiferent de moneda în care se plătește. Pentru benzinăriile cu o cifră de afaceri mai mare, aceasta este plafonată la 500 de litri. Guvernul condus de Viktor Orban a stabilit în noiembrie 2021 un plafon de preț pentru benzină și motorină, iar această măsură, care inițial expira în februarie, a fost prelungită până pe 15 mai.

Conform Hungary Today, benzinăriile normale sunt cei mai afectați de plafonul de preț. Acestea pierd 100 de forinţi pe litru de combustibil vândut, deoarece aceasta este aproximativ diferenţa dintre preţul cu ridicata şi preţul oficial, a declarat Eszter Bujdos, directorul general al Holtankoljak.hu. Mol este singura companie care aprovizionează aceste benzinării, dar capacitatea sa logistică este într-un blocaj, așa că vedem din ce în ce mai multe benzinării care pot avea lipsuri temporare de stoc, chiar și de produse de bază, a spus Bujdos.

Prin urmare, Mol are dificultăți să aprovizioneze piața maghiară, dar și pe cea românească. În plus, a apărut panica, pe fondul războiului din Ucraina. Mai multe publicații au relatat că benzina a ajuns chiar la 15 lei pe litru, doar că acela e un sortiment de benzină de tip racing, care este foarte scumpă oricum. Miercuri seara, câteva benzinării Mol arătau prețuri de 08 lei pe litru la benzină și de 9 lei litru la motorină. Văzând că este o pâine bună de mâncat, mai mulți benzinari independenți au sărit și ei la 10 lei litru de carburanți.

Sursa: www.cotidianul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri