1.6 C
București
miercuri, 29 martie 2023

Descoperire inedită la Deva: Album cu fotografii rare din viața satului

Publicat peUn album cu fotografii vechi, descoperit recent în arhiva Centrului de Cultură din Deva, aduce mărturii importante despre viața și portul din satele de pe Valea Mureșului.

Cristian Fodor, un renumit interpret de folclor și un bun cunoscător al portului popular, și-a dat imediat seama de valoarea albumului descoperit în arhiva Centrului de Cultură din Deva.

„Sunt fotografii cu oameni care au trăit în aceste sate, oameni care au dus mai departe tradiția portului popular românesc și ne bucurăm tare mult că am descoperit acest album și că putem vedea frumusețea portului din satele de pe Valea Mureșului”, a spus Cristian Fodor.

Pe lângă fotografii, albumul cuprinde și părți decupate din portul străbunicilor, fiind vorba despre costume populare în miniatură.

Eșantioanele de costum au o valoare deosebită, mai ales pentru tinerele care încearcă să recupereze vechile meșteșuguri.

Citește și: Femeile, campioane la cumpărături online | Care sunt produsele cele mai căutate de acestea

Monica Reclaru, de exemplu, este inițiatoarea proiectului „Șezătoare cu bucurie” și a primit cu drag vestea existenței acestor modele vechi.

„Sunt foarte importante, pentru că putem să vedem pe ce pânză au fost cusute cămășile, cu ce fire, ce model și ne ajută foarte mult la reconstituirea unei cămăși vechi”, a spus Monica Reclaru.

Specialiștii susțin că aceste fotografii surprind perioada de tranziție a satului de odinioară, albumul descoperit fiind unul dintre documentele care păstrează vie memoria trecutului.

Sursa: www.antena3.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri