16.5 C
București
duminică, 4 iunie 2023

Descoperire tulburătoare pe malul mării Mediterane. Ce legătură au evenimentul și cutremurul din Turcia, remarca specialiștilor

Publicat pe


Turcia a fost lovită la începutul săptămânii de un cutremur de 7,8 grade, resimțit și în Siria, care a dus la pierderea a zeci de mii de vieți omenești, zeci de mii de persoane au fost rănite, iar mii de clădiri au fost puse la pământ. Seismul a fost resimțit și pe insula de est a Mediteranei, unde au fost descoperite unele semne care ar putea avea legătură cu dezastrul din Turcia.

Ce s-a descoperit pe malul Mediteranei după cutremurul din Turcia

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade din Turcia, cu mai multe replici puternice, este al șaptelea cel mai mare dezastru natural din acest secol din cauza numărului mare de morți, depășind seismul și tsunamiul din Japonia din 2011 și se apropie de bilanțul de 31.000 de decese în urma unui cutremur din Iran, în 2003.

O descoperire făcută pe malul Mediteranei ar putea avea legătură cu cutremurul din Turcia. Mai multe balene au eșuat pe țărmul de nord al Ciprului, au declarat autoritățile, și există posibilitatea ca acestea să fi fost afectate de seismele care au zguduit Turcia și Siria la începutul săptămânii.

Mai multe balene au eșuat pe plajele din Cipru.

Şase balene cu cioc au fost descoperite moarte vineri, 10 februarie, în timp ce alte patru exemplare au fost găsite cu o zi înainte eşuate pe o plajă, trei dintre acestea fiind duse înapoi în mare, a indicat departamentul pentru pescuit şi cercetări marine din Cipru.

Aceste animale au un sistem de ecolocație care este afectat de zgomotul mării, precum exercițiile militare, forajele seismice sau, evident, cutremurul din regiune”, a declarat Yiannis Ioannou de la departamentul pentru pescuit și cercetări marine, citat de Reuters.

Balenele eșuate nu sunt o specie foarte comună în largul Ciprului

Balenele eșuate fac parte din specia Ziphius cavirostris, cunoscută mai mult drept balena cu cioc a lui Cuvier și nu este o specie foarte comună în largul Ciprului, potrivit autorităților. Acestea au fost găsite într-o zonă relativ mică a coastei de nord a Ciprului, aflată sub controlul guvernului recunoscut internațional al insulei. Partea mai lungă a coastei este controlată de Republica Turcă a Ciprului de Nord, un stat separatist.

Numărul deceselor a depășit 24.150 în sudul Turciei și nord-vestul Siriei la o zi după ce președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că autoritățile ar fi trebuit să reacționeze mai repede după cutremurul masiv. Aproximativ 80.000 de persoane au fost rănite, în timp ce 1,05 milioane au rămas fără adăpost. Un seism la fel de puternic în nord-vestul Turciei, în 1999, a ucis peste 17.000 de oameni, în 1999.

Sursa: www.impact.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri