27.7 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

Directorul AIEA se declară profund îngrijorat: Avem probleme de comunicare cu centrala nucleară de la Zaporojie

Publicat peAgenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat că nu se pot obține informații fiabile de la centrala nucleară de la Zaporojie, aflată acum sub conducerea unui ofițer rus, pentru că telefoanele fixe, faxurile şi e-mailurile nu funcţionează, iar legătura prin reţeaua mobilă este de proastă calitate, o evoluție pe care oficialul ONU o cataloghează drept „gravă”, care contravine principiilor de bază pentru funcţionarea sigură a sitului.

Un ofiţer rus se află în prezent la conducerea tehnică a centralei nucleare de la Zaporojie, bombardată şi ocupată de Rusia în urmă cu câteva zile. „Conducerea centralei se află acum sub comanda comandantului forţelor ruseşti care au preluat controlul sitului săptămâna trecută”, a declarat duminică directorul general al agenţiei ONU, argentinianul Rafael Grossi.

Personalul obișnuit al centralei a continuat să opereze în uzina nucleară, numai că pentru orice acțiune – inclusiv pentru măsuri legate de funcționarea tehnică a celor șase reactoare – este nevoie de aprobarea prealabilă a comandantului rus.

Autoritatea de reglementare nucleară din Ucraina a anunțat că a început să aibă probleme majore de comunicare cu personalul care operează centrala nucleară. Au fost probleme inclusiv cu aprovizionarea cu alimente la centrală.

Oficialul AIEA şi-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la această situație care, a avertizat el, contravine unui principiu indispensabil al securităţii nucleare, prin limitarea capacităţii personalului tehnic de a lua decizii „fără presiuni nejustificate”, relatează Agerpres. Această situaţie încalcă unul dintre cei şapte piloni de bază ai securităţii nucleare, şi anume menţinerea unei comunicări fiabile între autoritatea de reglementare nucleară şi operatorul centralei, spune Rafael Grossi.

„Deteriorarea situaţiei comunicaţiilor vitale dintre autoritatea de reglementare şi centrala nucleară din Zaporojie este o sursă de îngrijorare profundă, în special în timpul unui conflict armat, care ar putea pune în pericol instalaţiile nucleare ale ţării în orice moment”, a avertizat Rafael Grossi.

„Sunt foarte îngrijorat de aceste evenimente care mi-au fost raportate astăzi”, a punctat diplomatul argentinian.

Angajații de la Cernobîl n-au mai plecat acasă de la începutul invaziei ruse

Există, de asemenea, probleme de comunicare și cu fosta centrală de la Cernobîl, locul celui mai grav accident nuclear din istorie, care se află tot sub comanda trupelor ruse. 

La centrala nucleară de la Cernobîl, cele peste 200 de persoane din cadrul personalului tehnic și de pază nu a putut încă să facă schimbul de tură din data 23 februarie, iar directorul AIEA subliniază că este important ca personalul să se poată odihni pentru a-și îndeplini sarcinile importante în condiții de siguranță și securitate. „Fac apel la cei care dețin controlul efectiv al centralei nucleare de la Cernobîl să permită imediat personalului de acolo să se rotească, în numele siguranței și securității”, a declarat el. Grossi spune că e gata să meargă personal la centrala nucleară de la Cernobîl pentru a obține angajamentul părților implicate în conflict în ceea ce privește siguranța și securitatea tuturor centralelor nucleare din Ucraina.

Într-o altă evoluție îngrijorătoare, s-au pierdut comunicațiile cu toate întreprinderile și instituțiile din orașul portuar Mariupol, aflat sub asediul forțelor ruse. În acest port se utilizează unele surse de radiații și nu mai există informații despre starea acestora. Astfel de materiale radioactive pot provoca daune grave oamenilor, dacă nu sunt securizate și gestionate corespunzător, avertizează directorul AIEA în comunicat.

Editor : Luana PavalucaSursa: www.digi24.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri