-1.6 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Doctor despre bătrânii din azilurile din Voluntari: „Când le-am dat parizer cu pâine, s-au repezit și au mâncat ca și cum ar fi fost prima masă din viața lor!”

Publicat pe


Din cele 100 de persoane vulnerabile evaluate medical în urma perchezițiilor DIICOT din 4 iunie de la două azile pentru vârstnici din Voluntari și unul din Afumați, 42 au necesitat investigații medicale făcute la trei spitale de urgență din București: Militar Central, Floreasca și Gerota. Șase persoane au necesitat internare.

”Niciodată nu am văzut persoane atât de slabe și de murdare ca cele aduse de la aceste azile. Iar noi ne confruntăm zilnic cu cazuri sociale, cu oameni ai străzii!”, a declarat pentru Libertatea un cadru medical de la secția UPU SMURD din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca. 

”Bătrâni deshidratați, înfometați și murdari din cap până-n picioare. Persoane bolnave, incapabile să se îngrijească singure, au fost lăsate să moară”, a adăugat sursa medicală.

Doctor: „Ca și cum ar fi fost închiși și uitați într-un container”

Un doctor de la Spitalul de Urgență Dimitrie Gerota, sub protecția anonimatului, a declarat pentru Libertatea că doi pacienți ajunși la ei au rămas spitalizați pentru a fi echilibrați, restul fiind transferați la Spitalul Militar. 

„Când au sosit la noi am rămas șocați de starea precară în care se aflau. Ca și cum ar fi fost închiși și uitați într-un container. Deshidratați, slabi și extrem de murdari. Investigațiile medicale au depistat în două cazuri obiecte străine în stomac. Nasturi și mărgele. Probabil că de foame și-au mâncat hainele….”, a spus doctorul. 

Acesta a mărturisit că toți colegii din spital, inclusiv cei din birourile administrative, au făcut chetă și le-au cumpărat mâncare peste norma oferită de spital. 

„Când le-am dat parizer cu pâine, s-au repezit și au mâncat ca și cum ar fi fost prima masă din viața lor!”

Doctorul de la Gerota a asemănat cazurile persoanelor neglijate de la azile cu atrocitățile din lagărele naziste de exterminare. ”Cei aduși la noi nu au fost numai bătrâni bolnavi, ci și persoane adulte, cu afecțiuni psihice. Ceva nu înțeleg!? Aceste azile trăiau din veniturile obținute de pe urma acestor persoane vulnerabile. Ce interes aveau să-i lase să moară pe cei care le aduceau bani?! Doar dacă există o rețea care se ocupă cu traficul acestor tipuri de pacienți!”.

24 de persoane reținute. Care sunt acuzațiile

24 de persoane au fost reținute pentru câte 24 de ore, iar alte două persoane au fost plasate sub control judiciar, în urma perchezițiilor la căminele pentru vârstnici din Voluntari, unde persoanele vârstnice erau ținute în condiții inumane și abuzate, a anunțat DIICOT, miercuri, 5 iulie.

Suspecții sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de grup infracțional organizat, trafic de…Sursa: www.libertatea.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri