Astăzi a intrat în vigoare legea care le interzice funcționarilor de la ghișee să le ceară oamenilor dosare cu șină sau copii după documente emise de instituțiile statului, dar practic în instituțiile publice nu s-au pus la punct proceduri pentru respectarea acestei reglementări
Unele cereri se vor depune exclusiv electronic FOTO Arhivă/ANAF
Cel puțin teoretic, începând de astăzi, românii vor avea de-a face cu mai puțină birocrație atunci când se vor adresa unei instituții publice. Asta pentru că intră în vigoare legea care le interzice autorităților publice centrale și locale să le mai ceară contribuabililor dosare cu șină atunci când vine vorba de furnizarea la cerere a serviciilor publice, de concursuri publice sau de proceduri de achiziții publice. Însă, practic, funcționarii nu sunt pregătiți să pună în practică reglementarea.
În primul rând, instituțiile statului nu vor mai putea solicita cetățenilor dosare cu şină sau alte articole ori obiecte de birotică/papetărie atunci când aceștia depun cereri pentru furnizarea unui serviciu public. Prevederea se aplică şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcţii publice, precum şi în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziţii publice. Atunci când o instituție publică are nevoie de copii fizice pentru documentele respective, instituția va trebui să asigure gratuit fotocopierea documentelor.
În același timp, legea mai introduce și obligaţia eliminării cerinţei de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformităţii cu originalul de către funcţionarul competent. În fine, la depunerea cererii pentru un serviciu public, instituțiile nu vor mai putea solicita documente sau avize emise de alte entități ale statului.
Unele cereri se vor depune exclusiv electronic
Apoi, de astăzi, aceleași entități au obligația de a publica, din oficiu, informaţii şi modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, „atât pe pagina de internet proprie, cât şi pe punctul de contact unic electronic“. Mai mult, toate formularele vor fi în așa fel concepute tehnic încât să „permită descărcarea şi editarea lor în scopul completării în format electronic de către beneficiar“, se arată în legea care mai prevede și că instituțiile sunt obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail. Drept urmare, teoretic, vor exista cazuri în care cererile pentru servicii publice se vor putea depune exclusiv în regim electronic fără a mai fi necesară deplasarea cetățeanului până la ghișeu. Și nu numai atât. „Instituțiile publice sunt obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate,…