4.1 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Dragul de plastic money

Publicat pe


Nu-mi imaginam că parlamentul nostru se ocupă de atîtea găselnițe moderne. Una dintre ele a devenit proiect de lege și era cît pe-aci să treacă. Cică salariile să fie plătite numai pe card. Idee modernă, potrivită în țara noastră ca belciugul în nasul ursului. De bună seamă că o circulație strict electronică a banilor ar aduce o mai corectă evidență a obligațiilor către fisc. Pentru un stat care gîfîie grotesc după bani și care se împrumută prostește, circulația elecronică devine o sursă de îmbunătățire a încasărilor.
Cum beleaua este enormă, ca „din întîmplare” proiectul de lege privind restrîngerea circulației banilor în cash a căzut pe mîna unui fost ofițer SRI. Fostul șef de cabinet al lui Eduard Hellvig a luat sau a fost împins să ia taurul de coarne. Subiectul (cu sau fără ordin) o fi fost în sarcina sa în instituția la care a lucrat. Poate s-o fi ocupat mai ales de circulația fondurilor de toate felurile, deși mă îndoiesc. Ce l-a apucat pe George-Cristian Tuță să treacă de la informații la filosofia economică a dezvoltării României prin generalizarea unei operațiuni de plată?

Cel care îi băga lui Eduard Hellvig hîrtiile la semnat din clipa în care a ajuns în parlament s-a metamorfozat și a devenit preocupat de „leviere economice”.

„Pentru că îmi doresc ca fiecare român să obţină gratuit un cont bancar, cu un card ataşat, pe care să îl şi folosească pentru servicii din ce în ce mai sofisticate. La început pentru salariu, impozite şi facturi şi ulterior, de ce nu, pentru mici investiţii şi economii. Ce ştim sigur este că fără un cont bancar aceste concepte sunt de neatins. Iar noi ne dorim ca viitorul cont bancar personal să fie o prelungire financiară a CNP-ului  administrativ, astfel încât fiecare cetăţean să fie implicat în economia familiei sale şi a statului. Doresc ca, în viitorul apropiat, identitatea bancară a fiecărui cetăţean român să devină un levier pentru alte reforme croite pe nevoile cetăţenilor din România”.

Ce interesant! Omul instituției care desfășoară activități economice secrete și care a fost depistată în nenumărate afaceri dubioase și necontrolabile (parlamentar, judiciar și fiscal) dorește ca „identitatea bancară a fiecărui cetăţean român să devină un levier pentru alte reforme croite pe nevoile cetăţenilor din România„.
Adică:
– Ori vă vedem toți banii, ori vă ia Dracu!

Să nu vă imaginați că George-Cristian Tuță, fost șef de cabinet al directorului SRI (să afle și directorul de la sursă ce se pune la cale în parlament) este curios de veniturile și salariile foștilor săi colegi. Dimpotrivă! Salariile acestora și afacerile lor rămîn la mare secret și necontrolabile. Ca și pensiile. Ați auzit vreodată de ANI care să verifice sumele mari și proprietățile generalilor din SRI ca să vadă dacă se pupă?

Fostul șef de cabinet…Sursa: www.cotidianul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri