4.1 C
București
marți, 5 decembrie 2023

„Dronă în Bulgaria” – Ce s-a descoperit la verificări!

Publicat pe


sursa foto @Radoslav Rusev

UPDATE Drona explozivă găsită la Tiulenovo, în nordul coastei bulgare a Mării Negre, a fost distrusă la faţa locului de o echipă de militari specializaţi, a anunţat luni într-un comunicat Ministerul bulgar al Apărării, transmite AFP.

„Verificările au arătat că este vorba de un obuz de mortier de 82 de milimetri ataşat la resturi de dronă”, a explicat ministerul, adăugând că, „din cauza stării proaste în care se afla, s-a considerat că muniţia nu poate fi transportată” şi de aceea a fost distrusă la faţa locului, după instalarea unui perimetru securizat.

„Putem presupune cu siguranţă că această dronă este legată de conflictul din Ucraina”, a declarat presei ministrul apărării, Todor Tagarev. „Acest război aduce inevitabil riscuri în continuă creştere pentru securitatea noastră”, a adăugat acesta.

Patru mine au fost dezamorsate în apele teritoriale bulgare de la începutul conflictului, în februarie 2022.

Epava dronei, de circa trei metri lungime, a fost semnalată iniţial duminică seara de un hotelier, care a observat dispozitivul blocat între stânci.

Tiulenovo se află la circa 40 de kilometri de graniţa cu România.

Știrea inițială

O dronă de origine necunoscută și, conform informațiilor neconfirmate, cu un dispozitiv exploziv, a fost găsită întâmplător pe coasta Tyulenovo  a litoralului bulgăresc, transmite Novonite.com

Nu este clar cum a ajuns drona pe malul bulgaresc – dacă a căzut din aer sau a adusă de curenții marini. De asemenea, nu există informații despre proprietatea dronei. Un semnal a fost trimis la numărul de urgență 112. Zona este izolată.

Bărbatul care a depus denunțul și a făcut fotografiile dronei, Radoslav Rusev, a explicat Televiziunii Naționale că aproape 12 ore mai târziu nu se face nicio investigare a cazului.

„Am văzut bomba însăși pe drona care este lipită de ea. Este foarte clar vizibilă în imagini. Semnalul a fost dat la 21:40 noaptea trecută. Până acum nu a existat niciun răspuns la semnalul meu, cu excepția faptului că drumul spre Golful Tyulenovo este închis. Aşteptăm de zece, unsprezece ore să se scufunde vreun sapător, cred, ca să se întâmple ceva”, a spus Radoslav Rusev.

Autoritățile locale susțin că se așteaptă sosirea unei echipe din cadrul Ministerului Apărării.

Drona este situată chiar lângă portul de agrement al satului.

„Din fericire, este foarte mult vânt în acest moment și nici o barcă nu a ieșit încă în larg”, a spus locuitorul local Georgi Todorov, unul dintre primii care au văzut drona în această dimineață.

O echipă specializată din cadrul Forțelor Navale va efectua recunoașterea și eliminarea obiectului găsit la Tyulenovo, a anunțat Ministerul Apărării.

O formațiune modulară de eliminare a munițiilor de la Baza Navală Varna a fost activată în această dimineață devreme în urma raportării unei…Sursa: www.cotidianul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri