26.1 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

După amenzile usturătoare, prețul combustibililor este tot ridicat

Publicat pePrețul carburanților sunt în creștere continuă, însă atent monitorizați în urma scandalului de miercuri seara. Deși prețul petrolului a tot scăzut, benzina și motorina standard se comercializează astăzi în România cu preţuri cuprinse între 7.85 lei și 8.27 lei.

Amenzi usturătoare

90 de benzinării au fost verificate de Protecţia Consumatorilor, după agitația de miercuri seara, când s-au format cozi imense la pompe.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a controlat peste 800 de staţii şi a dat 600 de amenzi, după ce pe rețelele sociale au apărut imagini cu persoane care cărau carburanţi în găleţi, damigene sau tomberoane.

Şi Fiscul a mers în control, iar în total amenzile date de autorităţi sunt de aproape două milioane de lei.

Cele mai mari amenzi au fost date de ANPC pentru „practici comerciale incorecte”, adică – explică inspectorii – staţiile au vândut benzină din stocuri vechi, ceea ce nu ar fi justificat o scumpire.

O benzinărie din Satu Mare a primit amenda maximă de 100 de mii de lei și inspectorii Fiscului au închis-o pentru o lună. Nu a fost singura amendă de acest fel. Și stația aflată la sediul unuia dintre marile lanțuri de benzinării a primit aceeași sancțiune, iar unora dintre benzinăriile verificate li s-a confiscat și o parte din banii făcuți în seara când s-au format cozi imense. 

Prețurile practicate de stațiile de carburanți din București și din țară, astăzi, 13 martie, pot fi verificate de șoferi online pe Monitorul Preţurilor, peco-online.ro.

Acciza majorată de la 1 ianuarie 2022

De la 1 ianuarie 2022 a intrat în vigoare decizia Guvernului de majorare a accizelor la carburanți. La benzină este o creștere de acciză de 65 de lei la 1.000 de litri de benzină, adică o creștere de 6,5 bani pe litru de benzină. La motorină, a fost o creștere de acciză de 60 lei la 1.000 de litri, adică adică o creștere de 6 bani pe litru.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Sursa: romanialibera.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri