21.1 C
București
joi, 21 septembrie 2023

După săptămâni de lupte sângeroase, prima victorie importantă a contraofensivei ucrainene

Publicat pe


UCRAINA. Un tanchist se pregătește de luptă. Victoria ucrainenilor la Robotyne le dă speranțe militarilor că vor reuși să-i învingă pe ruși – Foto: Hepta.ro

Robotine e un sat în câmpia de sud, ars de soarele dogoritor de august, pierdut între Orhiv, un oraș controlat de ucraineni, și Tokmak, punct strategic, aflat sub ocupație rusă.

Localitatea are cinci străzi și 100 de case. Toți sătenii au plecat, alungați de luptele care durează de aproape două luni.

Nu trebuia să fie atât de greu. Toată lumea, de la conducerea armatei ucrainene până la liderii politici europeni, se aștepta ca marea contraofensivă să semene mai mult cu o defilare, o paradă militară cu tancuri Leopard și autospeciale HIMARS spre Melitopol, Marea Azov și Crimeea.

RobotyneAugust2023TW
ROBOTINE. Indicativul cu numele localității fotografiat de militarii ucraineni și postat pe rețelele sociale, semn că au preluat controlul zonei – Foto: Twitter X/ Ucraina

Dar e mult mai dificil. Mii de militari ucraineni au murit pe parcursul luptelor intense, iar înaintarea lor se pierde în hățișul de tranșee și fortificații, construite de ruși pe perioada iernii.

„Contraofensiva în sine nu a eșuat. Ea va continua timp de câteva luni, până în toamnă”, a declarat Michael Kofman, membru senior al Institutului Carnegie pentru Pace.

„Se poate spune că problema a constat în presupunerea că, în doar câteva luni de antrenament, unitățile ucrainene vor putea fi transformate să lupte în modul în care luptă forțele americane”, a adăugat expertul pentru New York Times.

„Cred că pregătirea occidentală trebuia să-i ajute pe ucraineni să lupte în modul cel mai bun și eficient posibil în care știu s-o facă și nu să învețe ceva nou, s-o ia de la început”, a mai adăugat expertul militar.

Stabilisation point in Zaporizhzhia Region
ZAPOROJIE, UCRAINA. Mii de soldați au fost răniți și au murit pe frontul de sud de la începerea contraofensivei. În imagine, un spital de campanie din zona Orhiv unde sunt îngrijiți militarii Kievului, loviți de proiectilele inamice – Foto: Hepta.ro

Ucrainenii au mai avut un handicap – lipsa aviației militare. E dificil să dezvolți o ofensivă de arme combinate fără ajutorul unei forțe aeriene puternice, care să deschidă calea, distrugând dispozitivele defensive ce pot fi reperate cu ajutorul incursiunilor realizate de aparatele de zbor militare.

Muniția cu dispersie a salvat contraofensiva

Începută în luna iunie, pe două fronturi, de sud și de est, contraofensiva ucraineană s-a transformat rapid într-o confruntare pozițională, trupele Kievului înaintând greu și fixându-și obiective posibile. 

Informațiile de pe front au fost amestecate, dar în niciun moment armata ucraineană nu a pierdut inițiativa, iar rușii, chiar dacă au încercat în câteva rânduri să contraatace, au dezvoltat acțiuni anemice, în câteva zile întorcându-se pe pozițiile inițiale.

Câțiva experți militari au considerat că războiul s-a…Sursa: spotmedia.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri