25.9 C
București
miercuri, 10 august 2022

E scandal la TNB, după distribuirea unui ziar cu mesaje anti-UE la un spectacol al lui Dan Puric. Ministrul Culturii, amenințat cu o moțiune simplă dacă nu îl demite pe directorul Mircea Rusu

Publicat pe



Teatrul Național din București (TNB) a găzduit de Ziua Mondială a Teatrului un spectacol al actorului Dan Puric, considerat de unii ca fiind rusofil, naţionalist şi antieuropean. Spectatorii au primit câte un exemplar din publicaţia „Certitudinea”, pe care Preşedintele Comisiei de Cultură a Camerei Deputaţilor, Iulian Bulai (USR) o califică drept naţionalistă şi extremistă.

În acest context, el a cerut luni, într-un interviu pentru RFI, ca directorul interimar al TNB, Mircea Rusu, să fie demis, în caz contrar nu exclude o moţiune simplă împotriva ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu.

„Evident că voi face un demers. Aştept astăzi acţiune din partea ministrului Romaşcanu, ca urmare a solicitării mele de a-l demite pe domnul director interimar. Dacă această solicitare nu va fi întâmpinată cu fermitate astăzi, voi anunţa colegii din conducerea USR că voi propune depunerea unei moţiuni simple împotriva ministrului Romaşcanu, pentru că este de neacceptat ca noi să fim vecini cu cei care acum sunt agresaţi, iar o instituţie din România să ia partea agresorului şi să promoveze un mesaj pro-Putin foarte clar. Nu este permis ca preşedintele ţării, premierul să fie prezenţi la Bruxelles, pentru a semna angajamente şi pentru a cere ajutor chiar şi pentru România şi din ţară, un ministru al acestui Cabinet să-şi saboteze propriul Guvern şi să fie de partea greşită a scenei de acţiune, în momentul de faţă, anume cu un mesaj de toleranţă faţă de această propagandă”, a precizat Bulai la RFI.

El precizează că o moţiune simplă „este un act de retragere a încrederii, pe care Parlamentul în ansamblul său o acordă unui ministru, pentru a exercita puterea executivă”.

„Eu nu cred că într-o Românie care se vrea de partea UE-NATO, cu colegi din PNL şi PSD care înţeleg gravitatea şi importanţa acestui moment se vor găsi colegi parlamentari care să se solidarizeze cu o persoană care fie promovează, fie menţine manipulatori în funcţii publice sau persoane care promovează, acceptă şi tolerează propaganda pro-Putin în instituţii publice, sabotând propriul Guvern şi sabotând România şi românii, care se solidarizează cu refugiaţii din Ucraina şi cu situaţia ţării vecine. De aceea, eu cred că această moţiune are toate şansele să treacă, dacă nu se va rezolva problema cu fermitate astăzi (luni – n.r.)”, a mai spus Iulian Bulai.

Ministerul Culturii a anunţat o anchetă

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a precizat – pe contul său de Facebook – că „în urma celor sesizate public privind distribuirea unui ziar la sala Studio a TNB, conducerea va dispune, marți, o anchetă internă și va depune plângere la poliție pentru distribuție neautorizată de materiale în incinta instituției de cultură”.

Ministrul afirmă că Nimeni din conducere nu a fost informat despre acest demers extrem de grav.

„Nu putem tolera ca o instituție-simbol de cultură a României (și nicio instituție a Ministerului Culturii) să devină spațiul de propagare a unor materiale private, indiferent de conținutul lor, cu atât mai mult a unor materiale care ar putea face propagandă unor interese străine României”, a mai precizat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.





Sursa: www.gandul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri