22.8 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023

Acordul a fost semnat chiar acum! Este informația momentului în România. Tocmai s-a anunțat

Publicat pe


Acord de refinanțare pentru active fotovoltaice

Compania Photon Energy a încheiat un acord de refinanţare de proiect fără recurs în valoare de 21,9 milioane euro cu banca austriacă Raiffeisen Bank International (RBI) pentru portofoliul său de centrale fotovoltaice din România, cu o capacitate instalată totală de 31,5 MWp, conform unui comunicat de presă.

Semnarea acordului reprezintă prima finanţare de proiect a Grupului pentru active fotovoltaice europene care funcţionează pe bază comercială, vânzând energie pe piaţă fără un contract de achiziţie de energie sau sprijin din partea statului. Până în prezent, doar cele două centrale electrice comerciale la scară utilitară ale companiei din Leeton, Australia, care au o capacitate instalată combinată de 14,6 MWp, au obţinut finanţare de proiect fără recurs.

În 2022, compania a început construcţia a opt centrale fotovoltaice cu o capacitate instalată totală de 31,5 MWp pentru portofoliul său propriu, finanţată din veniturile obligaţiunilor sale verzi de 6,50% euro. Cele opt centrale sunt situate în Şiria (5,7 MWp), Aiud (4,7 MWp), Teiuş (4,7 MWp), Calafat (6,1 MWp), Săhăteni (7,1 MWp) şi Făget (3,2 MWp). La 23 februarie 2023, a fost pusă în funcţiune prima centrală, situată în Şiria, devenind astfel prima centrală fotovoltaică la scară utilitară din România pusă în funcţiune din 2014. Celelalte centrale electrice sunt planificate să fie puse în funcţiune până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru al anului 2023.

Photon Energy dezvoltă în prezent proiecte fotovoltaice la scară utilitară cu o capacitate combinată de peste 930 MWp în Australia şi pe pieţele sale principale din Europa Centrală şi de Est, inclusiv peste 210 MWp în România.

Toate cele opt centrale electrice din România utilizează module fotovoltaice monocristaline bi-faciale montate pe sisteme de urmărire cu o singură axă, cu un raport de suprapunere DC/AC de 1,28-1,34. Toată energia electrică produsă de centralele electrice va fi vândută prin intermediul OPCOM, operatorul pieţei româneşti de energie electrică şi gaze naturale, la preţurile pieţei.

Compania furnizează energie din sursă solară și soluții de apă curată

Societatea a furnizat servicii de inginerie, achiziţii şi construcţii pentru toate centralele electrice menţionate mai sus prin intermediul filialei sale Photon Energy Engineering RO srl. Filiala Photon Energy Operations RO srl. a Grupului va furniza servicii de monitorizare pe termen lung şi servicii de operare şi întreţinere pentru centralele electrice, iar serviciile de prognoză a producţiei vor fi furnizate de Lerta Power Poland Sp z o.o., filiala Grupului.

„Semnarea acordului de finanţare confirmă faptul că modelul nostru de afaceri integrat, bazat pe capacitatea de a dezvolta, construi, finanţa şi opera instalaţii fotovoltaice, precum şi de a monetiza energia electrică generată, a fost implementat cu succes pe piaţa din România.

Decizia noastră de anul trecut de a ne angaja în construcţia de centrale fotovoltaice cu o capacitate totală de 31,5 MWp şi de a vinde energie electrică pe piaţă reprezintă o încredere foarte puternică în sectorul energetic românesc, la fel ca şi finanţarea fără recurs a proiectului pentru aceste centrale, oferită de RBI. Acestea sunt, de asemenea, o dovadă că o soluţie bazată pe piaţa din sectorul privat pentru nevoile şi planurile de investiţii semnificative pentru tranziţia energetică din România este viabilă şi disponibilă.

Din acest moment depinde de guvernul român şi de autorităţile de reglementare să menţină stabilitatea şi, acolo unde este necesar, să îmbunătăţească cadrul pentru investiţiile în energie regenerabilă pentru a permite unei grădini a Edenului regenerabile să crească în jurul primelor flori înflorite plantate de Photon Energy şi udate de Raiffeisen Bank International”, a comentat Georg Hotar, CEO al Photon Energy Group.

Photon Energy Group furnizează energie din sursă solară şi soluţii de apă curată la nivel mondial. Serviciile de energie electrică solară sunt furnizate de Photon Energy. Încă de la înfiinţarea sa în 2008, compania a construit şi dat în exploatare centrale electrice solare cu o capacitate combinată de peste 125 MWp şi deţine centrale electrice cu o capacitate combinată de 97,6 MWp în portofoliul său.Sursa: www.capital.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri