5.2 C
București
marți, 28 martie 2023

Acţiunile Credit Suisse au scăzut cu 20%. Saudi National Bank nu poate investi mai mult capital

Publicat pe


Acţiunile Credit Suisse au scăzut cu 20%, miercuri, 15 martie 2023

Acţiunile Credit Suisse au scăzut cu 20%, miercuri, 15 martie 2023, ajungând la un minim istoric, pierzând astfel o cincime din valoarea sa, după ce Saudi National Bank, principalul său acţionar din Arabia Saudită, a anunțat că nu îşi poate majora participaţia de 10%, invocând probleme de reglementare.

Credit Suisse a scăzut pentru prima dată la sub 2 franci elveţieni pe acţiune, după ce Saudi National Bank a făcut acel anunț. Acţiunile sale s-au prăbuşit la un moment dat, miercuri, pierzând peste 22%, iar tranzacţionarea lor a fost întreruptă de mai multe ori de către operatorul bursier, relatează agenția de presă Reuters.

Indicele acţiunilor bancare europene (.SX7P) a scăzut în tranzacţiile care au avut loc miercuri dimineață cu 5%, atingând cel mai scăzut nivel de pe data de 4 ianuarie 2023. Indicele acţiunilor bancare europene (.SX7P) a pierdut 13% din valoare începând cu miercurea trecută, 8 martie 2023, marcând cea mai mare pierdere de la o săptămână la alta de la izbucnirea războiului din Ucraina.

„Pieţele sunt în degringoladă. Trecem de la problemele băncilor americane la cele ale băncilor europene, în primul rând ale Credit Suisse. Acest lucru trage în jos întregul sector bancar din Europa.

Acţiunile au accelerat pierderile după anunţul saudiţilor. Cred că criza Credit Suisse poate fi rezolvată şi că banca nu va fi lăsată să plonjeze”, a declarat, miercuri, Carlo Franchini, şeful departamentului de clienţi instituţionali de la Banca Ifigest din Milano (Italia).

Acţiunile băncii UBS din Elveția (UBSG.S) au scăzut cu 6,8%, acțiunile băncii BNP Paribas din Franța (BNPP.PA) au scăzut cu 8,7%, acțiunile băncii Societe Generale (SOGN.PA) au înregistrat scăderi de 9,5%, acțiunile băncii Banco de Sabadell din Spania (SABE.MC) au scăzut cu 6,5%, iar acțiunile băncii Commerzbank din Germania (CBKG.DE) au scăzut cu 7,5%.

Toate aceste evoluţii au avut loc după ce preşedintele Băncii Naţionale din Arabia Saudită, Ammar al-Khudairy, a anunțat că nu doreşte să deţină mai mult de 10% din acţiunile Credit Suisse.

Preşedintele Băncii Naţionale din Arabia Saudită nu este interesat să deţină mai mult de 10% din acţiunile Credit Suisse

„Saudi National Bank nu va sprijini absolut deloc banca prin preluarea unei participaţii mai mari”, a declarat Ammar al-Khudairy în cadrul unui interviu acordat pentru Bloomberg TV.

În ultimii ani, reputaţia Credit Suisse a fost pătată de o serie de scandaluri, dar Saudi National Bank a venit în ajutor participând la o majorare de capital de 4 miliarde de franci elveţieni în noiembrie 2022, ca parte a unei restructurări majore.

În cadrul acelui interviu, Ammar al-Khudairy a fost întrebat dacă este pregătit să sprijine Credit Suisse în cazul unei noi majorări de capital, dar el a răspuns „categoric nu”.

„Categoric, nu, din mai multe motive, pe lângă cele mai simple, care sunt de reglementare şi statutare. În prezent, deţinem 9,8% din bancă. Dacă depăşim 10%, intră în vigoare un set de noi reguli” şi „nu suntem înclinaţi să intrăm într-un nou regim de reglementare”, a explicat el.

În 2022, Saudi National Bank a dobândit o participaţie de aproape 10%, după ce a participat la majorarea de capital a Credit Suisse şi s-a angajat să investească până la 1,5 miliarde de franci elveţieni.

„Suntem mulţumiţi de planul de transformare pe care l-au prezentat. Este o bancă foarte puternică. Nu cred că vor avea nevoie de bani suplimentari; dacă vă uitaţi la ratele lor, sunt în regulă. Şi operează sub un regim de reglementare puternic în Elveţia şi în alte ţări”, a spus Ammar al-Khudairy în marja unei conferinţe de presă care a avut loc la Riad (Arabia Saudită).Sursa: www.capital.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri