32.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023

Agenţia Internaţională a Energiei: Cererea mondială de petrol va atinge un nivel record în 2023

Publicat pe


Laura-Georgiana Cioba
Afaceri
I’m a News Editor at Forbes Romania, with a focus on covering food
industry, agriculture, tourism, FMCG, HoReCa and health industry. Have
any news tip? Drop me an email at [email protected].

Reprezentanții Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) au anunțat că anul acesta, cererea mondială de petrol va atinge un nivel record, pe fondul unui consum robust în China şi în alte zone, ceea ce ameninţă să împingă şi mai sus preţurile.

În raportul său pe luna august cu privire la piaţa petrolieră mondială, Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) susţine că cererea mondială de petrol a atins o cifră record de 103 milioane de barili pe zi în luna iunie şi un nou vârf ar putea fi atins în luna august, scrie Bloomberg.

„Cererea de petrol va atinge valori record, stimulată de călătoriile estivale cu avionul, utilizarea crescută a petrolului în producţia de electricitate şi intensificarea activităţilor în sectorul petrochimiei din China”, precizează IEA.

Conform celor mai noi estimări ale agenției, aceasta ar urma să crească cu 2,2 milioane barili pe zi, comparativ cu 2022, pentru a ajunge la un record 102,2 milioane barili pe zi în 2023. În schimb, anul următor, creşterea ar urma să încetinească până la un milion de barili pe zi, cu 150.000 de barili pe zi mai puţin decât avansul de 1,15 milioane de barili pe zi pe care îl estima anterior agenţia cu sediul la Paris.

Săptămâna aceasta cotaţia ţiţeiului a atins cea mai ridicată valoare din ultimele şase luni, depăşind pragul de 88 de dolari pe baril la Bursa de la Londra, pe fondul relansării consumului de carburant după pandemie dar şi al diminuării producţiei de petrol decisă de alianţa OPEC+.

Scăderea abruptă a cererii mondiale de petrol în timpul crizei Covid-19 din urmă cu trei ani a dat naştere la speculaţii că am putea să ne apropiem de vârful consumului de ţiţei, pe măsură ce munca la distanţă devenea din ce în ce mai populară iar guvernele vor să facă tranziţia de la combustibili fosili pentru a evita o catastrofă climatică. Însă cele mai recente date IEA arată că, în pofida înmulţirii dovezilor că planeta se încălzeşte, consumul de petrol este mai puternic ca niciodată.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenţia a fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974, pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.Sursa: www.forbes.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri