3.8 C
București
miercuri, 29 martie 2023

ALEXANDRU STANEAN, CEO TERAPLAST: „Ne bazam pe potentialul urias al dezvoltarii infrastructurii din Romania”

Publicat peGrupul TeraPlast îşi bazează strategia de creştere pe potenţialul dezvoltării infrastructurii din ţara noastră, a spus ieri Alexandru Stânean, directorul general al producătorului de materiale de construcţii, în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, domnia sa a subliniat că TeraPlast ia în calcul dezvoltarea regională, inclusiv în ceea ce priveşte relocarea unei părţi a producţiei.

Alexandru Stânean a afirmat: „Suntem o companie de creştere şi am promis acţionarilor noştri să livrăm creşteri de două cifre an de an. Petru asta inovăm şi investim continuu, în creşteri de capacităţi de producţie, în creşterea amprentei noastre geografice – adică intrarea pe alte pieţe. Suntem orientaţi pe dezvoltare internaţională. În faza în care suntem acum, creştem exporturile pentru că încă avem capacităţi de producţie pentru a servi piaţa externă, ceea ce nu se întâmpla în urmă cu doi ani de zile”.

Directorul producătorului de construcţii a adăugat: „Grupul TeraPlast a avut fabrici în străinătate. Am avut o investiţie de succes în Serbia şi faptul că în momentul de faţă nu avem decât un depozit în Ungaria nu înseamnă că nu ne gândim la dezvoltare regională, inclusiv cu relocalizare de producţie. Evident, dorim să creştem constant cota de piaţă şi avem drept obiectiv ca, pentru orice business pe care-l facem, să fim între primii doi jucători din segment”.

Conform domniei sale, dezvoltarea infrastructurii din ţara noastră, pe lângă că este un motor de creştere pentru companie, reprezintă şi o sursă de finanţare pentru dezvoltarea altor activităţi ale TeraPlast.

„Ne bazăm pe potenţialul uriaş al dezvoltării infrastructurii din România. De fapt, nu doar în România. Conform unui raport mai vechi al celor de la BERD, avem nevoie de investiţii de 20 de miliarde de euro în infrastructura de apă şi canal, pentru a ajunge să respectăm prevederile directivelor europene. Din aceşti bani, în prezent avem pe masă circa opt miliarde. O parte vin prin PNRR, aproximativ 1,6 miliarde, restul sunt alocaţi prin Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny. Astfel, în sfârşit ratele de conectare la reţelele de utilităţi ale României pot fi comparabile cu cele din Uniunea Europeană. În prezent, inclusiv Bulgaria stă mai bine decât noi. Piaţa de infastructură este pentru noi un motor de creştere şi, de aseameana, datorită poziţiei pe care o avem, este şi piaţa din care ne finanţăm. Adică prin banii pe care-i facem din piaţa de infrastructură ne finanţăm dezvoltările în celelalte zone”, a spus Alexandru Stânean.

Conform prezentării directorului producătorului de materiale de construcţii, în pofida contextului nefavorabil, 2022 a fost al doilea cel mai bun an din punctul de vedere al rezultatelor financiare pentru Grupul TeraPlast, după recordurile din 2021. „Nu a fost un an perfect, dar nici nu au existat disfuncţionalităţi atât de mari în sectoarele în care activăm, încât să ne vedem forţaţi să ne revizuim prognozele sau optimismul pe care-l avem pe termen lung. Chiar din contra”.

Pentru acest an, TeraPlast îşi propune creşterea cu circa 14,8% a volumelor produse, până la aproape 90.000 de tone, ceea ce va duce la o creştere a cifrei de afaceri cu circa 20%, până aproape de 850 de milioane de lei. Indicatorul EBITDA este estimat la 75 milioane de lei, faţă de 52,7 milioane anul trecut, în timp ce investiţiile se vor ridica la peste 100 milioane de lei. „Vom construi fabrica de folii stretch şi o centrală fotovoltaică, pentru consum propriu”, a spus Alexandru Stânean.

Domnia sa a adăugat: „Contextul macroeconomic nu induce cel mai mare optimism. Însă, ne bazăm pe faptul că autorităţile, cele de care până la urmă depinde decizia de cheltuire a fondurilor publice, vor face ceea fac autorităţile din toată Europa, respectiv să folosească banii pe care-i au la dispoziţie, o bună parte fiind fonduri europene, pentru a crea locuri de muncă, business pentru companiile de construcţii care realizează lucrările. Iar aceste companii se adresează producătorilor de materiale de construcţii, cum suntem noi, pentru a crea un lanţ valoric care să aibă un trend de creştere”.

Conform directorului TeraPlast, în acest an, compania va prioritiza finanţarea creşterii, faţă de distribuirea de dividende.

„Politica noastră de dividende este publică; avem o politică de dividend rezidual. Pentru noi prioritatea este finanţarea creşterii, iar anul acesta ne propunem o creştere semnificativă, motiv pentru care prioritizăm această parte, faţă de dividende. Bineînţeles că decizia aparţine acţionarilor, dar prioritatea pentru management este creşterea”, a spus Alexandru Stânean.

Conform rezultatelor preliminare publicate de companie, anul trecut cifra de afaceri a Grupului TeraPlast a crescut cu 16% comparativ cu 2021, ajungând la 711 milioane de lei. EBITDA s-a situat la 52,7 milioane de lei, în scădere cu 29% faţă de rezultatul anului precedent, ca urmare a volatilităţii preţurilor materiilor prime şi a unui nivel sub estimări a lucrărilor de apă – canal finanţate din fonduri europene şi bugetare. Segmentul Instalaţii & Reciclare – „motorul Grupului” – în ciuda celui mai provocator an din ultimii cinci ani, a reuşit să depăşească EBITDA record înregistrată în anul 2021. Acesta a generat circa 97% din EBITDA consolidat la nivelul Grupului pe fondul necesităţii unui timp sporit de ajungere la „breakeven” a unor investiţii noi, menite să diversifice portofoliul de business-uri al Grupului.

Profitul preliminar al business-urilor care şi-au continuat activitatea în Grup a fost de 15,4 milioane de lei, sub cel de 42,3 milioane de lei, în 2021.Sursa: www.bursa.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri