12.7 C
București
luni, 27 martie 2023

Analist Morgan Stanley: Fiecare ciclu de înăsprire monetară din partea Fed s-a încheiat cu recesiune sau criză în ultimii 70 de ani. La fel va fi și de această dată

Publicat pe


În ultimii 70 de ani, fiecare ciclu de înăsprire monetară din SUA s-a încheiat cu o recesiune sau o criză financiară, iar actualul ciclu de majorări de dobânzi nu va fi diferit, avertizează un important analist Morgan Stanley.

 

Unul dintre evenimentele surprinzătoare din primele două luni ale anului a fost faptul că economia americană părea să absoarbă fără să probleme un val de creșteri ale dobânzilor de către Rezerva Federală.

 

După evenimentele din ultimele două săptămâni, lucrurile par să intre în „normal”.

Comentariile sale vin după ce trei bănci americane s-au prăbușit, în timp ce autoritățile federale au împins marile bănci să depună 30 de miliarde de dolari la First Republic Bank  pentru a evita al patrulea colaps. Între timp, acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit cu 22% în această săptămână din cauza îngrijorărilor legate de nivelul de lichiditate și problemele de raportare, pe care însăși banca elvețiană le-a recunoscut.

 

„În urmă cu o săptămână, era o observație teoretică, acum știm că nu va fi diferit de data aceasta”, remarcă analistul.

 

Potrivit afirmațiilor lui Secker, crizele financiare nu duc întotdeauna la recesiuni economice, așa cum s-a demonstrat în 1984, 1987, 1994 și 1998. 

 

„Cu toate acestea, în acest stadiu, credem că piețele vor merge pe ideea -vinovat până la proba contrarie- având în vedere: 1) perspectiva unei înăspriri semnificative a disponibilității creditelor și a standardelor de creditare din partea băncilor în urma evenimentelor recente; 2) curba de randament profund inversată înainte de evenimentele recente”, explică analistul.

 

Performanța puternică a acțiunilor europene din acest an, înainte de săptămâna trecută, a fost determinată de acțiunile financiare. Dar acum, spune analistul, „credem că perspectivele economice s-au deteriorat și că fereastra pentru date macroeconomice bune/îmbunătățite începe să se închidă”. Sursa: www.profit.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri