15.6 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023

Anularea facilităţilor fiscale pentru IT sau construcţii a încins spiritele, pentru că este invocat principiul nediscriminării, al condiţiilor egale pentru toată lumea: Ar trebui aplicată această regulă peste tot şi să fie anulate Prima casă, IMM Invest sau alte intervenţii ale statului în economie?

Publicat pe


În disputa eliminării facilităţilor fiscale pentru IT, construcţii sau agro dintre jucătorii din economie şi macroeconomişti sunt invocate două principii: jucătorii din piaţă, pe de-o parte, spun că este vorba de politica industrială pentru a accelera sectoare strategice, iar pe de altă parte economiştii vorbesc de „level playing field”, un concept economic care izvorăşte din principiul terenului de joc din sport: terenul este acelaşi, regulile aceleaşi pentru toată lumea. Cu toate acestea, se ridică întrebarea dacă, conform principiului level playing field, nu ar trebui eliminate toate intervenţiile statului în economie, cum ar fi programul Prima casă sau IMM Invest?

„Sunt facilităţi (Prima casă, IMM Invest – n. red.), dar sunt adresate oricui. Prima casă este un program social, iar la IMM Invest orice companie, care este IMM, poate să aplice. Statul trebuie să vină cu garanţii şi trebuie să fie credibil pentru bancă. Programele care se adresează tuturor sunt level playing field, dar cele adresate numai unei categorii, nu”, este de părere Adrian Codirlaşu, vicepreşedintele CFA România, asociaţia analiştilor financiari.

La facilităţile fiscale, cum ar fi scutirea de plată pentru impozitul pe venit este mai simplu să fie indicată discriminarea: cu ce este mai special un angajat din IT care câştigă spre 3.000 de euro net pe lună faţă de un paznic dintr-un supermarket care câştigă 2.500 de lei pe lună net, după ce îşi plăteşte toate impozitele şi contribuţiile?





Sursa: www.zf.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri