4.1 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Banca Centrală Europeană nu dă niciun pas înapoi: Gabriel Makhlouf spune că este posibilă o nouă majorare a dobânzii BCE în octombrie şi respinge pariurile privind reducerile din primăvară

Publicat peGabriel Makhlouf, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a declarat că ar putea avea loc o majorare a ratei dobânzii în octombrie şi a respins pariurile privind reducerile din primăvară, raportează Bloomberg.

„Nu spun că la următoarea noastră şedinţă vom menţine ratele aşa cum sunt”, a declarat Makhlouf pentru Irish Independent într-un interviu publicat joi.

Totuşi, chiar şi o inflaţie peste ţinta de 2% a BCE ar putea să nu forţeze o acţiune suplimentară, a spus el.

„Dacă inflaţia rămâne la fel, nu înseamnă neapărat că ratele dobânzilor vor creşte”, a spus Makhlouf. „Ele ar putea doar să rămână unde sunt pentru mai mult timp”.

Săptămâna trecută, BCE a majorat costurile de împrumut pentru a zecea oară, iar economiştii se aşteaptă ca măsura să menţină rata depozitelor la nivelul record de 4% cel puţin până în iunie. 

„Părerea mea în acest moment este că luna martie este un moment prematur [pentru scăderea ratelor] şi cu siguranţă oamenii nu ar trebui să facă planuri pe baza unor viitoare scăderi din primăvară”, a spus el.

Sursa: www.zf.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri