19.4 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023

Business internaţional. Cine este Novo Nordisk, grup ale cărui acţiuni au crescut cu 70% în ultimul an şi care tocmai a devenit compania cu cea mai mare capitalizare din Europa. Valoarea de piaţă, peste produsul intern brut al ţării de origine a companiei.

Publicat peNovo Nordisk este cel mai mare producător în funcţie de vânzări din piaţa medicamentelor pentru diabet şi a noilor medicamente pentru scăderea în greutate care, conform estimărilor analiştilor, ar urma să atingă vânzări anuale de 120 până la 130 de miliarde de euro la nivel mondial.

Acţiunile producătorului danez de me­dicamente Novo Nordisk s-au apre­ciat la începutul săptămânii până la circa 1.320 de coroane, echivalentul a 177,7 euro, ceea ce înseamnă o valoare de piaţă de aproximativ 400 de miliarde de euro. Astfel, grupul scandinav a întrecut gigantul de lux LVMH (Louis Vuitton, Moët, Hennessy) şi a devenit com­pania europeană cu cea mai mare cap­italizare bursieră. Timp de doi ani şi jum­ătate, titlul fusese deţinut de grupul con­trolat de miliardarul Bernard Arnault.

După un avans de 69,3% în ulti­mele 12 luni, noua evaluare se înca­drează inclusiv peste produsul intern brut (PIB) al Danemarcei, ajuns anul trecut la circa 373 de miliarde de euro, potrivit agenţiei de ştiri Reuters. Între timp, acţiunile LVMH îşi continuă trendul de scădere, cu un minus de 1,2% în după-amiaza de marţi, la o capitalizare de 383,2 miliarde de euro.

 

Sursa: www.zf.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri