23.9 C
București
duminică, 4 iunie 2023

Carburanții s-au ieftinit azi, după scumpirea de ieri. Care sunt prețurile

Publicat peStația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișează pe data de 28 martie 2023 un preț al benzinei standard de 6,64 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,08 lei/litrul.

Așadar, față de ziua anterioară, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a ieftinit benzina cu doi bani pe litru și motorina cu patru bani pe litru.

Ieftinirea de azi vine după câteva scumpiri operate de companie. Astfel, ieri, benzina s-a scumpit la Petrom cu patru bani pe litru, iar motorina a rămas la fel. Acum trei zle, Petrom a ieftinit motorina cu patru bani pe litru, menținând prețul benzinei. Cu două zile înainte de această ieftinire, compania scumpise benzina cu cinci bani pe litru, menținând prețul motorinei. Scumpirea de atunci a fost prima după mai bine de două săptămâni și jumătate în care prețurile au tot scăzut la Petrom.

După ultimele mișcări ale prețurilor, diferența de preț dintre cei doi carburanți a ajuns acum la doar 44 de bani pe litru, asta după ce anul trecut ajunsese și la 1,5 lei/litru.

La momentul redactării acestei știri, cotația țițeiului Brent, de referință pentru piața europeană era de 78 de dolari pe baril, în timp ce benchmark-ul american WTI se tranzacționa la 73 de dolari, după creșterea record de 5% care a avut loc ieri, din cauza atenuării temerilor legate de o criză bancară dar și a opririi livrărilor de țiței din Kurdistanul irakian prin Turicia, după o decizie recentă a unei instanțe internaționale de arbitraj.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă. Consumul a crescut ușor anul trecut, cu circa 3%.

Potrivit datelor OilBulletin, serviciul de monitorizare a prețurilor la carburanți din Uniunea Europeană al Comisiei, cu un nivel de 1,35 euro pe litru, prețul benzinei de la noi este al doilea cel mai mic dn UE, după Bulgaria. La motorină, unde prețul mediu la noi este de 1,47 euro, suntem tot a doua cea mai ieftină piață, după Bulgaria, și la același nivel cu Polonia. Datele sunt valabile pentru 20 martie, fiind ultimele disponibile.

 

 Sursa: www.economica.net

Mai multe stiri

Ultimele Stiri