1.1 C
București
vineri, 3 februarie 2023

Carburanții s-au ieftinit din nou

Publicat peStația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de noi în acest an, afișa pe 20 noiembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,63 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,88 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 7,13 lei pe litru la benzină și 8,38 lei pe litru la motorină.

Astfel, comparativ cu prețurile de la începutul week-end-ului, și motorina și benzina sunt cu cinci bani pe litru mai ieftine.

Este a doua reducere consecutivă de preț a carburanților auto, precedenta având loc în data de 17 noiembrie. Anterior, prețurile au tot crescut timp de o lună de zile: carburanții s-au scumpit în 15 rânduri, până pe 8 noiembrie, după care a urmat o perioadă de stagnare și apoi au venit aceste scăderi.

Cumulat, așadar, în acea luna, scumpirea a ajuns la 63  de bani pe litru în cazul motorinei, carburantul cel mai utilizat în România. Pentru benzină, scumpirea cumulată a fost tot de 63 de bani.

În România a fost extinsă perioada de valabilitate a reducerii voluntare de 50 de bani pe litru, la pompă – 25 de bani efortul statului, 25 de bani efortul companiei – până la sfârșitul anului.  Guvernul a luat decizia la finalul lunii septembrie când măsura, luată cu începe de la 1 iulie, expira.

Prețul petrolului scade în ultima perioadă, mai ales pe fondul temerilor de recesiune și al consumului mai redus al Chinei. La acest moment, barilul de țiței Brent se tranzacționează la 87 de dolari, iar sortimentul WTI a ajuns chiar la 80 de dolari.

Vânzările totale de produse rafinate ale Petrom au scăzut, în trimestrul trei al anului, cu 2% față de trimestrul trei al anului trecut, scăderea vânzărilor prin benzinării fiind însă de doar 1%. La nivelul primelor nouă luni din 2022 însă, vânzările sunt pe plus: 3% mai mult, în total, și 2% mai mult, prin rețelele  de benzinării, comparativ cu perioada similară din 2021.

Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, cu  o rețea de 561 de stații de distribuție, dintre care 401 Petrom și 160 OMV.

Consumul mediu anual în România este de circa 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone motorină, dintre care doar circa două treimi se produce în cele trei rafinării din țară, restul se importă.

 Sursa: www.economica.net

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri