„Pe fondul unei vizibilităţi reduse asupra perspectivelor economice, calitatea – atât pentru acţiuni, cât şi pentru obligaţiuni – este busola cu care navigăm în această fază incertă. Încheierea înăspririi politicii monetare a Fed şi o posibilă depreciere a dolarului american sunt de bun augur pentru activele pieţelor emergente, pe măsură ce intrăm în a doua jumătate a anului”, spune Vincent Mortier, Chief Investments Officer al Amundi, administrator de fonduri în top 10 la nivel global.
Cu toate că începutul de an a fost mai rezistent, liderul european în administrarea activelor Amundi Asset Management vede continuarea scăderii ritmului de creştere economică în a doua jumătate a anului 2023, cu divergenţe între regiuni.
„Estimăm creşterea PIB-ului global pentru 2023 la 2,9%, diferenţa de creştere între pieţele emergente şi pieţele dezvoltate rămânând mare, la 3,3%. Ne aşteptăm la o încetinire a creşterii în pieţele dezvoltate la 0,9%, în timp ce PIB-ului pieţelor emergente ar trebui să atinga 4,2%”, scrie administratorul într-un comunicat.
Cu active sub gestiune de circa 2.000 mld. dolari, Amundi prognozează pentru 2024 o creştere a PIB-ului real global, cel al pieţelor dezvoltate şi cel al pieţelor emergente la 2,5%, 0,5% şi, respectiv, 3,8%.
„O pauză în creşterea dobânzii de politică monetară a băncii centrale a SUA susţine investiţiile în obligaţiuni. Investitorii vor trebui să evalueze traiectoria inflaţiei şi perspectivele de câştig în 2024 pentru a identifica oportunităţi de investiţii în acţiuni. Investitorii ar trebui să exploreze, de asemenea, divergenţele între pieţe şi regiuni”, adaugă Monica Defend, Head of Amundi Institute.
Mai jos puteţi citi restul analizei Amundi AM:
Scenariul central: creştere lentă, inflaţie în scădere
Majoritatea pieţelor dezvoltate vor simţi efectele înăspririi politicii monetare în semestrul II 2023. Recesiunea în zona profitabilităţii corporaţiilor nu s-a materializat încă, iar perspectivele pentru consumatori se înrăutăţesc.
• În Europa, ne aşteptăm ca inflaţia să rămână semnificativ peste ţintă până la jumătatea anului 2024, dar pe o tendinţă descendentă, ajutată de o creştere a PIB-ului sub potenţial în 2023 şi 2024, ca rezultat al înăspririi politicilor monetare. Inflaţia de bază persistentă, împreună cu condiţiile de creditare stricte, vor limita cheltuielile în sectorul privat. Estimăm o creştere lentă în zona Euro şi în Marea Britanie în 2023/2024.
• În Statele Unite, economia a fost rezistentă până acum, dar ne aşteptăm să apară o recesiune uşoară în trimestrul IV al acestui an. Rezilienţa consumatorilor va fi un punct cheie, pe fondul înăspririi condiţiilor de creditare şi a inflaţiei peste ţintă pe parcursul anului.
…