19.4 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023

China atacă rapid cota Germaniei

Publicat pe


Producătorii chinezi încep să îi concureze pe producătorii germani chiar pe piața lor din Uniunea Europeană, în special în domeniul produselor industriale avansate, unde Germania este lider, arată un studiu realizat de institutul de economie IW, transmite Reuters.

Potrivit acestui studiu, în anumite sectoare, ponderea Chinei în importurile UE a crescut în perioada 2020-2022 la fel de mult cât a crescut în deceniul anterior, ceea ce i-a făcut pe cercetătorii de la institutul de economie IW să tragă un semnal de alarmă cu privire la riscul ca motorul economiei germane să stagneze, arată Agerpres.

CITEȘTE ȘI Un site de găzduire pentru ransomware, prin care infractorii colectau bitcoin, a fost confiscat. Fondatorul, inculpat în SUA

După mai mulți ani de creștere, economia german a intrat în recesiune în luna mai, în condițiile în care marii exportatori germani au avut de suferit de pe urma problemelor de pe lanțurilor de aprovizionare, inflației și creșterii costurilor cu energia, după invadarea Ucrainei de către Rusia, ceea ce a generat semne de întrebare cu privire la viitorul industrial al celei mai mari puteri economice a Europei.

„Aceste concluzii ne dau motive de îngrijorare având în vedere provocările ridicate de tranziția energetică și problemele cu competitivitatea Germaniei”, a declarat cercetătorul Juergen Matthes.

Numărul posturilor ocupate la stat a crescut și în iunie, pentru a patra lună consecutiv, dar mai lent față de luna mai, în contextul în care se simt efectele restricțiilor puse la angajare de către Guvern CITEȘTE ȘI Numărul posturilor ocupate la stat a crescut și în iunie, pentru a patra lună consecutiv, dar mai lent față de luna mai, în contextul în care se simt efectele restricțiilor puse la angajare de către Guvern

Printre provocările indentificate de autorii studiului este rolul jucat de subvențiile oferite de statul chinez în multe sectoare unde companiile chineze și-au majorat cota de piață în UE, precum și costurile ridicate cu energia, după pierderea gazelor rusești, care afectează sectoare cu un consum intensiv de energie cum sunt produsele chimice.

Costurile ridicate la energie acționează ca o frână și asupra exporturilor de automobile într-un moment în care producătorii chinezi de automobile electrice încep să cucerească piața europeană, a adăugat Matthes.Sursa: www.profit.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri