6.7 C
București
duminică, 3 decembrie 2023

Conflict agravat între două state membre G20. India oprește acordarea de vize pentru canadieni și cere Ottawa să-și reducă numărul diplomaților

Publicat pe


India a suspendat joi acordarea de noi vize pentru cetățenii canadieni și a cerut guvernului de la Ottawa să își reducă prezența diplomatică în țară, intensificând brusc o dispută declanșată de acuzațiile premierului Justin Trudeau că serviciile de la New Delhi ar fi implicate în uciderea unui separatist sikh din Canada, relatează Reuters, citat de News.ro.

Ministerul indian de Externe a declarat că Ottawa nu a împărtășit nicio informație specifică în legătură cu acuzațiile făcute de Trudeau, deși autoritățile de la New Delhi sunt dispuse să le analizeze, dacă le sunt furnizate. India este „dispusă să analizeze orice informație specifică, am transmis acest lucru părții canadiene, am clarificat acest lucru, dar, până în prezent, nu am primit nicio informație specifică”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE indian.

O suspendare totală a vizelor de către India pentru o țară occidentală este inedită și marchează cel mai scăzut punct al relațiilor dintre New Delhi și Ottawa.

CITEȘTE ȘI „Nu vom trimite nici măcar un cartuș în Ucraina!” Alegerile din Slovacia se apropie, iar Kievul ar putea pierde un aliat de nădejde. Cine conduce în sondaje

Anunțul a fost făcut la câteva ore după ce Înaltul Comisariat al Canadei din India a declarat că va „ajusta” temporar prezența personalului său în această țară, după ce unii diplomați au primit amenințări pe conturile lor sociale. Însă purtătorul de cuvânt al Ministerului indian de Externe, Arindam Bagchi, a declarat că i s-a cerut Canadei să-și reducă numărul de angajați la misiunile sale diplomatice din India pentru a ajunge la paritate între misiunile celor două țări.

Bagchi a declarat că India a suspendat eliberarea de noi vize pentru cetățenii canadieni din cauza „amenințărilor de securitate” la adresa personalului din consulatele sale din Canada. India nu a furnizat nicio dovadă și nu a dat detalii despre natura acestor amenințări la adresa securității, iar ministrul canadian al siguranței publice, Dominic LeBlanc, a declarat miercuri, în replică, că țara sa este o țară sigură.

„Sunteți la curent cu amenințările de securitate cu care se confruntă Înaltul nostru Comisariat și consulatele din Canada. Acest lucru a perturbat funcționarea lor normală”, a declarat Bagchi reporterilor în cadrul briefingului său săptămânal de joi. „În consecință, Înaltul nostru Comisariat și consulatele noastre sunt temporar în imposibilitatea de a procesa cererile de viză”, a spus el, adăugând că situația de securitate va fi evaluată periodic.

Canada este a patra cea mai mare sursă de turiști străini, cu 350.000 de vizitatori în 2019, număr care a scăzut în urma pandemiei COVID-19, potrivit datelor guvernului indian.

CANADA AR TREBUI SĂ FIE ÎNGRIJORATĂ DE REPUTAȚIA EI, SPUNE INDIA

Tensiunile fără precedent între cele două țări…Sursa: www.profit.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri