Cum majoritatea românilor aleg sezonul estival pentru a-și lua o vacanță ceva mai lungă, această perioadă este omonimă și cu un trafic îngreunat pe unele rute din exteriorul orașelor. Deoarece mulți români pleacă în vacanță cu mașina, am strâns câteva sfaturi de folos pentru cei care aleg, și în 2023, să meargă la drum lung cu automobilul.
O vacanță ar trebui să fie, în teorie, pretext de relaxare, recreere și o modalitate prin care-ți încarci bateriile. Tocmai de aceea ultimul lucru pe care vrei să-l pățești este să ți se strice mașina chiar în timpul călătoriei mult-visate. Statisticile arată că majoritatea românilor pleacă vara în vacanță și, de asemenea, cei mai mulți concentățeni nu-și iau mai mult de un concediu mai lung pe an. Tocmai de aceea, această vacanță trebuie să iasă cât mai bine, iar drumul parcurs cu mașina nu trebuie să reprezinte o sursă de stres.
Verificați condiția în care se află cauciucurile
Înainte de a porni într-o călătorie lungă, este important să inspectați anvelopele pentru a vă asigura că sunt în stare bună, mai ales că anvelopele pot fi afectate de căldură. Această inspecție implică verificarea adâncimii benzii de rulare, a stării generale a anvelopelor și verificarea faptului că acestea sunt umflate adecvat până la presiunea recomandată de producător. Dacă anvelopele sunt uzate sau deteriorate, este recomandabil să le înlocuiți înainte să porniți la drum.
Faceți o verificare generală a vehiculului
Întreținerea joacă un rol crucial în deținerea unei mașini. Indiferent dacă vehiculul v-a fost un partener în care v-ați putut încrede în ultimii ani sau dacă a fost achiziționat recent, este important să îl verificați în mod corespunzător înainte de a porni într-o călătorie mai lungă. O verificare tipică pre-concediu include, de pildă, verificarea alinierii roților, verificarea suspensiilor, a direcției și a altor astfel de elemente.
Inspectați sistemul de aer condiționat și de răcire
Un sistem de aer condiționat defectuos poate duce la disconfort și oboseală, ceea ce îngreunează concentrarea asupra drumului. Pe de altă parte, un sistem de răcire care funcționează prost poate cauza supraîncălzirea motorului, ceea ce va duce la reparații costisitoare și defecțiuni neașteptate.
În cele din urmă, verificați istoricul mașinii și obțineți informații despre daunele pe care le-a suferit anterior și despre posibile fraudări ale kilometrajului. Aceste informații vă pot ajuta să găsiți punctele slabe ale unui vehicul și să le rezolvați înainte de a porni la drum. Dacă sunt descoperite probleme structurale serioase, cel mai bun sfat ar fi ca acea mașină să nu fie folosită la drum lung.
Gândiți-vă la insecte
Călătoriile rutiere din timpul verii pot fi o experiență minunată, dar insectele pot transforma totul…