28.8 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023

Dana Moroiu (Baroque Books & Arts):„Principalul fenomen care influențează existența, nu numai piața de carte, este frica indusă iscusit de războiul cognitiv”

Publicat pe


Petre Barbu
Actualitate
Petre Barbu, ziarist și scriitor, autor al cărților de interviuri
„Primul an de publicitate” (2013) și „Primul an de marketing” (2019),
scrie de mai bine de 20 de ani despre advertising, marketing și
comunicare.

Dana Moroiu, director editorial al Editurii Baroque Books & Arts, consideră că trebuie să ai o idee, să ai curaj să încerci ceva nou și să vezi ziua de mâine mult mai plină decât ziua de azi.

Forbes: După doi ani de restricții, 2022 a fost un an al revenirii la normalitate în piața editorială din România? Sau așa-zisa normalitate de dinainte de 2020 va rămâne drept o amintire?

Dana Moroiu: Revenirea a început foarte repede, după august 2020. Nu putem spune ca am suferit prea mult, cu fiecare carte nouă publicată normalitatea și-a făcut loc tot mai curajos.

Nu a fost simplu, și nu e simplu, dar nu ne putem plânge și, de fapt, cu cât privești mai puțin în urmă, cu atât ți se deschide mai mult orizontul. O izbândă colaterală.

Forbes: Care au fost principalele evenimente/fenomene economico-financiare și sociale care au influențat piața editorială din România în 2022? 

Dana Moroiu: Cred că principalul fenomen care influențează existența, nu numai piața de carte, este frica indusă iscusit de războiul cognitiv. Un soi de preaplin al fricii, o frică sintetică, greu de digerat, mult mai devoratoare decât adevăratele încercări existențiale.

De ce să te bucuri cumpărând și citind o carte, când poți să te uiți la știri, într-o perplexitate inițiatică? 

Forbes: În spațiul public (rețelele de socializare, presă), auzim deseori următoarea concluzie: „Românii nu mai citesc, domnule, nu-i interesează cărțile!” La polul opus, sunt și voci care afirmă că, dimpotrivă, românii sunt interesați de cărți, târgurile de carte și lansările adună multă lume.

Care este opinia dvs în această problemă: sunt sau nu sunt interesați românii de carte? Ori este o întrebare greșit pusă?

Dana Moroiu: Întotdeauna vor fi interesați, cu o ascuțită receptivitate, de cărțile bune și frumoase, lucrate într-un registru simbolic cu personalitate – vizual, literar, amuzant, istoric și științific.

Forbes: Care sunt cărțile pe care le recomandați guvernanților și politicienilor să le citească pentru a deveni mai eficienți, mai așezați în realitățile României? Lectura poate să-i influențeze pe politicieni?

Dana Moroiu: Niciun politician nu se va apuca de citit mâine dacă astăzi va primi o recomandare de la un editor.

Cândva, orice mare politician a fost și el mic. Și dacă de atunci a început să citească, și a continuat să facă asta, maturizându-se printre cărți și rafinându-și gândirea, categoric își va găsi timp pentru o carte bună.

Sunt convinsă că nu va citi pe ascuns la birou, dar în aeroport și în…



Sursa: www.forbes.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri