-0.6 C
București
luni, 30 ianuarie 2023

De ce va lua avânt crypto în 2023

Publicat pe|
1 views

În sfârșit, 2022 se apropie de final. Deja sunt făcute planurile și estimările pentru 2023. Pentru a înțelege mai bine ce se va întâmpla anul viitor, este esențial să ne amintim ce s-a întâmplat în acest an.

2022 a fost un an care va rămâne în istorie. În termenii subiectului pe care îl abordăm în acest articol – crypto – a fost un an pe care majoritatea dintre noi, probabil, am vrea să îl putem uita. În noiembrie anul trecut Bitcoin a atins cel mai mare preț din istoria sa – $69,000. La acea vreme, când analiștii făceau estimările pentru 2022, visele creșterii continue a crypto erau încă intacte. Majoritatea oamenilor credeau că Bitcoin va atinge cel puțin $100,000 – ca estimare conservatoare. Se anticipa ca Ethereum să ajungă la $10,000. 

Însă 2022 a fost un an dezamăgitor. Din noiembrie anul trecut prețurile au căzut constant, iar aceasta nu este cel mai rău lucru care s-a întâmplat în acest an. Pentru aceia dintre noi care tranzacționam crypto de câțiva ani deja, fluctuația prețurilor crypto a fost ceva normal. Dacă am sumariza anul 2021 în termeni de evoluție crypto, atunci am spune despre el că a fost anul creșterii puternice și a lăcomiei populației care a investit în moneda virtuală. Cei care ne-am avântat mult pe aceste valuri am primit o lecție pe care cu greu o vom putea uita.

Unele dintre cele mai mari fonduri și companii de pe piață au devenit insolvente și marile proiecte crypto au ajuns aproape de zero. De exemplu, 3AC, Celsius, Voyager, Vauld, LUNA/UST – și mulți alții. Investitorii s-au trezit peste noapte fie cu fondurile înghețate, fie fără nicio valoare. Toți aceștia au primit lecția riscului investiției în crypto și a importanței de a-ți lua în custodie propria monedă digitală, ca lecție pentru companii. În timp ce este tare plăcut să câștigi dobândă pe seama investiției în crypto, cel mai important lucru este să supraviețuiești și să nu îți pierzi banii.

Ce ne așteaptă în 2023

În timp ce lumea va rămâne în dezorientare pentru o vreme relativ lungă, mulți vor suferi financiar din această cauză. Pe frontul crpypto se întrevede o oarecare speranță. Motivul este estimarea multor experți că FED va pivota de la dobânzile uriașe pentru a ataca inflația – acesta fiind unul din principalele motive pentru care industria tech și crypto au primit multe lovituri în acest an. Instituțiile financiare din SUA nu mai pot continua să crească agresiv dobânzile, pentru că rezultatul iminent ar fi căderea economiei. Se știe că SUA va trebui să își ajusteze strategia mai devreme sau mai târziu, iar până atunci toți ochii sunt îndreptați spre FED.

Când aceasta se va întâmpla, estimarea analiștilor este o creștere imediată de 10% a pieței de investiții. În paralel, din cauza volatilității mari și în același timp a dinamicii rapide a crypto, nu sunt de neluat în seamă creșteri posibile de cel puțin 30% într-o singură zi. Desigur, nimeni nu se așteaptă ca aceasta să se întâmple săptămâna viitoare sau luna viitoare, ci în intervalul următoarelor 3-6 luni.

De-a lungul majorității istoriei sale, Bitcoin s-a mișcat total necorelat cu alte valori financiare. Când a izbucnit frica globală privitoare la război sau la inflație, prețul Bitcoin a crescut. Eforturile guvernelor de a ține sub control inflația actuală par a fi zadarnice pentru moment. Cei care își păstrează economiile greu obținute în numerar se simt jefuiți, probabil. Din ce în ce mai mulți oameni își dau seama de aceasta și caută cea mai bună opțiune de a se proteja. Primul gând ar putea fi să se îndrepte spre cumpărarea de aur, însă acesta nu s-a comportat atât de solid sau de spectaculos cum se estima pe fondul situației macroeconomice instabile. Alternativa ar putea fi din nou Bitcoin, care se aseamănă cu aurul în multe feluri.

Un lucru este sigur: lumea privește acum Bitcoin mult diferit față de cum o făcea în 2017. Impactul pozitiv al percepției Bitcoin a fost de halo și asupra Ethereum. De la fuziunea sa,  rata de inflație a Ethereum a scăzut cu peste 95%. Efectele fuziunii nu se simt încă astăzi și poate nici mâine sau săptămâna următoare. Cu toate acestea, estimăm că peste câteva luni piața va simți șocul ofertei iar atunci va fi momentul la care valoarea Ethereum va crește și va trage cu sine în sus și restul pieței.

Estimăm că obstacolul cel mai mare pe care îl va avea de trecut crypto ține de dimensiunea macro. Dacă piețele devin mai stabile sau dacă războiul se va opri, crypto și-ar putea reveni în câteva luni. Chiar dacă lucrurile par departe de optimism astăzi, este important să luăm puțină distanță și să ne amintim că perioada prin care trecem poate fi doar o mică sincopă în viața crypto. Posibil ca adopția crypto să ia viteză și mai mare în următorii doi ani.Sursa: www.forbes.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri