14.3 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Dosarul mitei de la Vaslui – încă o reținere: un expert, acuzat de trafic de influență și că a primit 714.000 lei

Publicat pe


Încă o persoană a fost reținută sâmbătă în dosarul mitei luate de președintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu, un expert, acuzat și el de luare de mită, dar și de trafic de influență. Acesta ar fi primit de la omul de afaceri care este martor în dosar suma de 714.000 de lei pentru a întocmi un raport de expertiză privind lucrări de modernizare a drumurilor executate de firma acestuia, raport care să contrazică propriul rapoirt realizat anterior în baza unui contract cu Consiliul Județean și care nu corespundea realității din teren.

Raportul era necesar, după ce între Dumitru Buzatu ăi omul de afaceri au apărut divergențe în legătură cu plata lucrărilor și implicit cu cuantumul mitei care trebuia remisă lui Buzatu. De asemenea, expertul i-a mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factori de decizie din CJ Vaslui pentru a-i achita facturile pentru lucrările executate. Dumitru Buzatu a fost deja reținut în acest dosar.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a unui inculpat, expert, pentru comiterea infracțiunilor de uare de mită și  trafic de influență.

Conform procurorilor, în anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene, între Consiliul județean Vaslui și o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziție publică ce avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui.

CITEȘTE ȘI Ciolacu: Dumitru Buzatu a fost exclus din PSD, soția sa a fost suspendată din partid, iar fiul său a demisionat de la Guvern

În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective, martor în cauză,  și inculpatul Buzatu Dumitru, președintele Consiliul județean Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor de aproximativ 3.000.000 euro și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.

”În acest context, Consiliul județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială  – al cărei obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie și consultanță tehnică – administrată de inculpat pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate. După întocmirea raportului de expertiză, în care erau trecute date care nu corespundeau realității din teren), în data de 22.06.2022 respectiv în perioada 07-15.02.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate…Sursa: www.profit.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri