Guvernul a aprobat discret, după 2 amânări succesive, extinderea cu 15 ani a perioadei de concesiune pentru 9 perimetre de hidrocarburi concesionate de OMV Petrom începând cu 1997, compania controlată de grupul austriac omonim descoperind anul trecut noi zăcăminte de hidrocarburi pe 3 dintre acestea.
Hotărârea de aprobare a actului adițional la acordul petrolier prin care a fost prelungită concesiunea a fost adoptată în ședința de joi și publicată imediat în Monitorul Oficial. HG-ul nu a figurat pe agenda ședinței, iar aprobarea sa nu a fost anunțată după întrunirea miniștrilor.
Acordul are ca obiect perimetrele petroliere Adjud, Băicoi, Târgoviște, Urziceni Est, București, Craiova, Pitești, Târgu Jiu (toate onshore) și Istria (offshore). La Adjud și Urziceni, concesiunea este deținută în cote egale de OMV Petrom și Hunt Oil.
OMV Petrom solicitase prelungirea perioadei de concesiune cu 15 ani, până în septembrie 2042, aprobată acum de Guvern. În absența unei decizii în acest sens, concesiunea ar fi expirat în 2027. Legea petrolului stipulează că durata inițială a concesiunii poate fi de până la 30 de ani, cu posibilitate de prelungire de până la 15 ani.
Interesant este că foarte recent, respectiv în luna mai, o persoană fizică a dat în judecată Guvernul, OMV Petrom și pe furnizorul de servicii geologice și geofizice Prospecțiuni SA, solicitând suspendarea executării hotărârii de Guvern din 2019 prin care perioada de explorare prevăzută de același acord petrolier fusese prelungită cu 5 ani, până în iunie 2024, prin actul adițional nr. 4 la acord. Potrivit datelor disponibile, obiectul litigiului ar fi legat de o proprietate privată aflată pe unul din perimetrele reglementate de acordul de concesiune. Următorul termen a fost stabilit pentru luna august.
OMV Petrom a anunțat luna trecută descoperirea de noi resurse de țiței și gaze naturale pe perimetrele Craiova, Târgu Jiu și Târgoviște. Cumulat, descoperirile se ridică la peste 30 milioane barili echivalent petrol (bep) resurse recuperabile, echivalentul a trei pătrimi din producția realizată de OMV Petrom în anul 2022.
În perimetrul Craiova, la Verguleasa, compania a identificat resurse de țiței care se ridică la aproximativ 20 de milioane bep în total, aceasta reprezentând cea mai mare descoperire de țiței a OMV Petrom din ultimele decenii. ″Descoperirea se află în proximitatea unei alte zone de exploatare, ceea ce oferă sinergii care vor contribui la începerea mai rapidă a…