1 C
București
sâmbătă, 9 decembrie 2023

Elena Udrea și Ioana Băsescu scapă de condamnări

Publicat pe


Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a dispus încetarea procesului împotriva Elenei Udrea, ca urmare a prescrierii faptelor, în dosarul în care fostul ministru primise la instanța de fond o condamnare de 8 ani închisoare pentru instigare la luare de mită și spălare a banilor în legătură cu finanțarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu la alegerile prezidențiale din 2009.

Magistrații au pus în aplicare deciziile Curții Constituționale privind prescrierea faptelor, fiind anulată astfel condamnarea de 8 ani aplicată de Curtea de Apel București, arată Agerpres.

CITEȘTE ȘI Zi istorică – Erdogan promite că va accepta aderarea Suediei la NATO. Care sunt obligațiile. Textul integral al declarației de presă a NATO

În același dosar, Instanța supremă a dispus încetarea procesului penal și în cazul Ioanei Băsescu, fiica fostului președinte Traian Băsescu, fiindu-i anulată o pedeapsă de 5 ani închisoare primită la Curtea de Apel București pentru instigare la delapidare și spălarea banilor.

De asemenea, au fost anulate toate condamnările primite de ceilalți inculpați din dosar: Gheorghe Nastasia (fost secretar general al Ministerului Dezvoltări), care avea o pedeapsă de 6 ani în primă instanță pentru luare de mită; Victor Tarhon (fost președinte al Consiliului Județean Tulcea), care primise la fond 4 ani cu suspendare pentru luare de mită; Ioan Silviu Wagner (director general al companiei Oil Terminal), condamnat în primă instanță la 3 ani cu suspendare pentru delapidare.

Ant Group, o afiliată a gigantului Alibaba, a primit una dintre cele mai mari amenzi. De ce au atacat autoritățile de la Beijing imperiul lui Jack Ma CITEȘTE ȘI Ant Group, o afiliată a gigantului Alibaba, a primit una dintre cele mai mari amenzi. De ce au atacat autoritățile de la Beijing imperiul lui Jack Ma

Pe latură civilă, instanța a dispus confiscarea sumei de 1,9 milioane lei de la Elena Udrea.

În plus, Ioana Băsescu și Ioan Silviu Wagner trebuie să plătească suma de 119.000 lei către partea civilă Oil Terminal SA.

Decizia instanței este definitivă.

OFICIAL Piloții ucraineni se vor antrena pe F-16 în România CITEȘTE ȘI OFICIAL Piloții ucraineni se vor antrena pe F-16 în România

În prezent, Udrea se află închisă la Penitenciarul Târgșor, unde execută o condamnare de șase ani primită în dosarul „Gala Bute”.

Conform DNA, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracțiuni de corupție, delapidare și evaziune fiscală, care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

„Legătura dintre persoanele care obțineau banii pe cale nelegală și prestatorii de servicii legate de campanie era realizată de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidați și, din această poziție, coordona atât achizițiile de servicii de campanie, cât și persoanele care au acționat ca intermediari pentru plățile realizate,…Sursa: www.profit.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri