4.1 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Financial Times: Progres istoric între cele mai mari puteri mondiale. SUA şi China vor crea grupuri de comunicare pentru depăşirea disputelor

Publicat peStatele Unite şi China intenţionează să deschidă noi linii de comunicare, în scopul abordării subiectelor disputate, un prim semnal de progrese în sensul stabilizării relaţiilor de când secretarul de Stat american, Antony Blinken, s-a deplasat la Beijing, în iunie.

Conform unor oficiali citaţi de cotidianul Financial Times, Washingtonul şi Beijingul vor crea două grupuri de lucru, pentru discuţii despre problemele din zona Asia-Pacific şi despre chestiuni maritime. În plus, este posibil să fie format un grup suplimentar, pentru teme mai generale.

Acţiunile intervin pe fondul tensiunilor dintre Statele Unite şi China, generate de activităţile chineze incisive în apropierea Taiwanului, de refuzul Beijingului de a condamna invazia militară rusă în Ucraina, dar şi de preocupările Chinei referitoare la alianţele create de Washington în zona Indo-Pacifică şi privind restricţionarea exporturilor.

Conform unor oficiali citaţi de Financial Times, Preşedinţia SUA intenţionează să ceară Congresului fonduri suplimentare pentru armament destinat Taiwanului. În plus, preşedintele Joseph Biden urmează să emită un ordin executiv prin care vor fi restricţionate investiţiile americane în sectoare din China care au legături cu industria militară.

Oficiali chinezi şi americani urmează să abordeze în următoarele luni subiectele care generează tensiuni bilaterale. Aranjamentele grupurilor de comunicare au fost stabilite în cursul vizitei pe care un oficial chinez, Yang Tao, a efectuat-o luni la Washington. Totuşi, conform unui oficial american, Washingtonul şi Beijingul nu au luat deciziile definitive privind grupurile de comunicare.

Acţiunea ar fi primul semnal de progrese concrete în sensul obiectivului fixat de preşedinţii Joe Biden şi Xi Jinping, în noiembrie, privind stabilizarea relaţiilor şi evitarea unui conflict.

„Acestea ar fi primele progrese reale din ultimii ani în sensul reînfiinţării liniilor generale de comunicare, diferite de cele ad hoc, pe teme centrale. Este o modalitate foarte importantă de consolidare a securităţii naţionale prin comunicarea clară pe cale diplomatică a intenţiilor către un potenţial adversar, atât în scopul descurajării militare, cât şi pentru oferirea de garanţii”, afirmă Kurt Tong, expert la firma de consultanţă The Asia Group.

Decizia creării grupurilor de comunicare intervine după vizite efectuate de oficiali americani în China. Anterior, eforturile de remediere a relaţiilor bilaterale au fost blocate de doborârea unui balon chinez suspectat de spionaj pe teritoriul SUA.

În afară de Antony Blinken, la Beijing s-a deplasat şi secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, iar Gina Raimondo, secretarul american al Comerţului, ar urma…Sursa: www.zf.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri