Pandemia din ultimii doi ani, dublată de războiul care a început aproape de granița României, la care s-au adunat problemele macroeconomice și structurale au adus în atenție rolul tot mai important pe care îl joacă autoritățile locale, regionale și naționale, în societate și în economie deopotrivă.
Orice decizie luată acum de autorități are efecte directe și imediate asupra business-urilor, dar și efecte indirecte care încep să fie identificate în timp.
Situat în inima României, Brașovul este cel mai important nod feroviar după București. Cu toate acestea, dezvoltarea orașului și a județului nu a fost nici pe departe cea mai dinamică, fiind ocolit multă vreme de investitorii speriați, de multe ori, de pretenţiile exagerate ale unor proprietari de terenuri privaţi.
Acum, cu un aeroport nou-nouț, care așteaptă să fie inaugurat – primul aeroport nou din România în ultima jumătate de secol, Brașov speră să recupereze decalajul economic și să se apropie de potențialul
dat de amplasarea sa în inima României.
Iată principalele declarații ale speakerilor:
Forbes Best Cities for Business – Brașov 2022: OPENING SPEECH
ALLEN COLIBAN – Primarul Municipiului Brașov

“Din perspectivă administrativă, mă gândesc la modul cum mă raportam acum doi ani și care erau ambițiile din perspectivă economică. Brașovul e un oraș magnet, avem tradiție în industria de automotive și de turism, plus că suntem al doilea centru turistic după București.
Dacă privim indicatorii macroeconomici, putem să identificăm și partea de slăbiciuni, iar mediile salariale din Brașov sunt sub cele din Cluj-Napoca, chiar Sibiu.
Întrebarea este ce ar putea face administrația locală la nivel strategic? În primul rând, să sprijinim educația și forța de muncă calificată, iar Brașovul e un exemplu de bune practici pentru învățământul dual, datorită partenerilor privați.
Avem în plan construirea unui campus de învățământ dual, există finanțări și avem proiectele necesare pentru a le obține.
De multe ori, investitorii străini sunt alungați din cauza speculei, există aceste legende în zonă, cum că au venit spre noi mari producători auto, cu intenția de a porni afaceri, iar prețurile terenurilor au crescut de multe ori.
De aceea, am cumpărat fostul CET, o platformă industrială de 50 de hectare, care era în lichidare, și care poate fi pusă în vitrină. Nu vrem să o vindem, ci să fim în zona discuțiilor de potențiale investiții. Mă bucur că am făcut această investiție, e un element care ne permite să stăm la masă cu alți investitori.
În altă ordine de idei, Brașovul a fost prezent la Expo Real ca o comunitate, am invitat mediul de afaceri și investitorii locali ca să vorbească de Brașov ca destinație de investiții. A fost un exercițiu util de a aduna comunitatea împreună, pentru că Brașovul asta este, un oraș al comunităților.”
THE BIG PICTURE PANEL DISCUSSION

DINU MAZILU – Director Zonal Retail BCR
Mediul de afaceri din Brașov arată bine în sensul că este un centru cu o bună tradiție de educație universitară tehnică. Brașovul atrage pe partea de investiții dar și pentru că aici costul de trai este mai accesibil decât în București sau Cluj. Ca salarii suntem în urma altor orase din România, dar acesta poate fi un avataj pentru investitori.
Mediul economic din Brașov arată bine, dar ar ar putea să arate și mai bine din perspectiva numărului de antreprenori, dar aici este și rolul nostru de a stimula creșterea acestui număr și aici probabil că intervine și rolul nostru de a oferi educație antreprenorială. Vedem mute firme bancabile cu situație financiară solidă și care sunt dispuse să crească. Noi încercăm să ne poziționăm ca furnizor de educație antreprenorială prin diverse instrumente cât mai la îndemână, penttru că asta vor opamenii: soluții simple și la îndemână.
FLORIN MADAR – Fondator și Owner Temad Co
Am avut norocul să fiu din Brașov și să pot avea o viziune de centru de țară ca să pot să dezvolt, alături de colegi, filialele din țară.
Lecția cea mai importantă cred că este perseverența. Dacă ai creștere continuă, nu neapărat specataculoasă, și dacă ai încredere că poți realiza ce ți-ai propus, atunci eu cred că 100% se va și realiza. Este importantă și capacitatea de a-i mobiliza pe alții să te urmeze.
TATIAN DIACONU – CEO Nhood România
De ce investesc oamenii într-un oraș, până la urmă? Noi am investit aici și niciodată nu s-a pus problema dacă terenurile sunt ieftine sau scumpe. Cred că în lista de criterii se pune accent pe următoarele aspecte majore: viziune, pentru că un investitor merge către o comunitate nu speculativ, ci pe termen mediu și lung, adică peste 10 ani. Așa că îl interesează unde merge traseul orașului.
Al doilea criteriu, și aici fac o mică paranteză, cred că orașele sunt în competiție, este calitatea generală a vieții. Ce înseamnă asta pentru mulți investitori? Educație, sănătate, cultură, fluiditatea în relația cu administrația locală, plus aspecte precum mobilitatea în oraș, regională și altele. Pentru fiecare dintre ele este o bifă.
Iar al treilea criteriu este calitatea generală a comunității. Cred că Brașovul are o calitate generală a vieții foarte bună, iar dacă în trecut era oraș industrial, și dacă acum este oraș turistic, acum cred că e un oraș cu educație, cosmopolit. De aceea aleg investitorii să investească într-un oraș.
ANCA GHELBERE – director de marketing Affidea România
În zona de sănătate, dacă nu ai forță de muncă înalt calificată, nu prea ai cum să oferi servicii de sănătate. În zona de sănătate este o problemă care se regășește la nivel național, și cred că dezvoltarea mai rapidă a învățământului universitar și a altor servicii de educație ne-ar prinde foarte bine.
Pentru noi, Brașovul nu prea are cum să nu fie pe hartă. Suntem aici de 25 de ani și vom continua să investim, fie în mărirea gamei de serviici sau pentru a le face disponibile pentru cât mai mulți pacienți ori în înnoirea echipamentelor medicale.
EMMA TOMA – Head of Office Division AFI Europe România
Noi suntem printre investitorii fericiți care s-a îndreptat spre Brașov. Din punctul de vedere al rezultatelor, după București, Brașovul ne-a adus rezultate foarte bune, iar Primăria și autoritățile locale ne-au sprijinit mereu. Cred că trebuie făcut un efort comun, pentru că fiecare are ceva de adus și de fructificat.
AFI Europe a venit în Brașov pentru oportunități și pentru posibilitățile de dezvoltare. Toată lumea a așteptat deschiderea aeroportului, dar nu cred că acesta e principalul motiv pentru care orașul e foarte bine cotat. Noi suntem prezenți pe piețele de retail, office și rezidențial, iar în Brașov am ales să facem un proiect mixt: AFI Brașov și AFI Park. Am știut că va fi un proiect câștigător, deoarece forța de muncă e foarte bine pregătită.
Avem chiriași precum Siemens sau Teleperformance, un BPO foarte cunoscut, care a ales să se extindă în Brașov, și nu în București. Asta pentru că forța de muncă e calificată, angajații vorbesc bine limbi străine și e mai rentabil din punct de vedere al costurilor.
Noi am venit să sprijinim aceste dezvoltări de activități, chiar dacă inițial AFI Park era gândit pentru a sprijini activitatea de IT&C, oferind acestor companii birouri și un mediu de lucru premium.
Pe componenta de retail am adus în AFI Brașov retaileri foarte mari, prezenți în toate mall-urile din România, și credem că toate aceste elemente contribuie la dezvoltarea orașului. Apoi, Brașovul este cel mai interesant oraș din punct de vedere turistic, fapt care ne ajută și pe noi, ca investitori.
Printre elementele mai puțin plăcute, aș menționa că ne-am lovit de reținerea brașovenilor față de produse premium: există percepția că AFI Brașov ar fi un proiect scump, dar chiriile sunt la nivelul oricărui proiect de acest nivel din alte orașe, retailerii au aceleași prețuri ca în toate mall-urile din țară.
Cred că ar trebui să generăm o economie orientată către mediu, iar efortul de a crea produse sustenabile ar trebui să vină din toate direcțiile. Noi facem eforturi mari financiare pt a crea produse sustenabile, iar următorul nostru pas este certificarea tuturor proiectelor LEED Zero Carbon.
OANA TĂNASE – Asset Manager CTP România
CTP a achiziționat anul trecut la Brașov un parc logistic de 40.000 mp și ne propunem să dublăm această suprafață. Apoi, nouă ne place să dăm ceva înapoi comunității. De exemplu, în București am construit un pod peste autostradă, am lărgit drumuri și multe altele.
Totodată, investim mult și în educație, nu doar în infrastructură, și ne place să credem că suntem un exemplu de implementare a bunelor practici. Cum am zis, avem planuri mari în Brașov. În România suntem prezenți în peste 15 orașe, iar la Brașov ne ajută și infrastructura, abia așteptăm deschiderea aeroportului.
Brașovul are o infrastructură și un transport în comun bune, iar forța de muncă este performantă. Universitatea Transilvania lansează pe piață mulți absolvenți în fiecare an, cred că trebuie lucrat la retenția acestora în oraș și cred că trebuie să creăm ecosisteme bune pentru a genera un sistem de valori care să ne ajute pe termen lung.
BACK TO BUSINESS PANEL DISCUSSION

NICOLAE DAMU – VP tbi bank
Identitatea noastră este în Fintech, iar pentru noi cel mai important asset este echipa. Digitalizarea a venit de la sine pentru noi (…) Criza ne-a împins de la spate să avansăm mai rapid. Înainte de orice fel de strategie a trebuit să găsim alternative în perioada pandemie. Avem parteneriate și investim împreună în integrări.
Ne așteptăm ca lucrurile să se așeze puțin în următoarea perioadă. Totul se va tempera, zona de inflație va începe să scadă spre finalul anului, iar proiectele pe care le avem trebuie să continue.
Ar trebui, indiferent de segment, să recunoaștem dacă greșim și să renunțăm la anumite proiecte. Focusul major este pe componenta de digitalizare care ajută compania să avanseze. Toate deciziile BNR au fost transparente, iar ROBOR-ul a devenit „sperietoarea” din viața noastră, însă aceste lucruri se vor tempera.
Daca reușim să folosim acest PNRR să facem și infrastructură e bine. Trebuie să ne educăm și să luăm informațiile pozitive, nu doar panica. Sunt foarte mulți parteneri care erau temători să meargă în zona digitală, dar au reușit să depășească această teamă.
În 2023 continuăm proiectele cu optimism, dar și prudență în fața riscurilor.
OANA NICOLAE – Retail Leasing Director Element Group
Digitalizarea a oferit retailerilor ocazia să experimenteze în mediul online noi piețe. Lucru care le-a oferit posibilitatea sa mapeze țara și să observe noi oportunități.
Noi am luat hotărârea să facem acest proiect, un retail park, în urma a două parteneriate de succes cu Kaufland și Lidl, unde vom întâmpina noi nume pentru piața din Brașov. Pentru noi perioada aceasta a facilitat interesul chiriașilor noștri. (…) Noi ne aliniem în direcția sustenabilității.
ADRIAN NECHITA – Director Regional Corporații Raiffeisen Bank Romania
Clienții de care ne ocupăm noi au cifre de afaceri între 5 și 55 de mil. de euro… (…) Nu trebuie să uităm că suntem într-un proces în care sustenabilitatea si digitalizarea fac parte din strategie. PNRR-ul dorește să implementeze această strategie. Digitalizarea va trebui făcută într-un ritm cât mai alert.
Noi facem această parte de digitalizare de mult timp. Din 2020, de la 2 mil de clienți persoane fizice care foloseau aceste canale, am reușit să dublăm acest număr până astăzi. Companiile mari, multinaționalele, sunt mai conștiente de acest aspect și au creat departamente care se ocupă de acest domeniu.
(…) Încredere și colaborare, sunt două aspecte care pot îmbunătății viața brașovenilor.(…) Putem să știm ce produse sunt fabricate pe plan local, ce companii putem susține prin cumpărăturile pe care le facem.
În 2023 nu ne pierdem încrederea și ne păstrăm optimismul. Sunt foarte multe oportunități în momentul de față pentru antreprenori, care sunt puse la îndemână de către noi, băncile.
MARIUS COMAN – Country IoT & ICT Solutions Sales Manager Vodafone Romania
Am investit mult în ultimii ani și vom investi în continuare în soluții de tehnologie și asta pentru că ne dorim ca din anul 2025 să priviți Vodafone-ul ca doar ca pe o companie perfect digitalizată, ci și ca pe o companie specializată în procese tehnologie complexe.
Ceea ce am observat este că există o abordare diferită privind digitalizarea. De exemplu, companiile mari au bugete consistente destinate acestui proces de digitalizare și, spre deosebire de companiile mici și mijlocii, ele își permit să mai și greșească. Mai mult, pot chiar să-și modifice linia de business cu privire la evoluția procesului de digitalizare
ALEXANDRU TĂNASĂ – Digital Business Advisor ARGGO
În anumite perioade de recesiune este important să ai cei mai buni oameni lângă tine, pentru că ei îți duc planurile la bun sfârșit și alături de procesele digitale implementate, aceștia pot forma un adevărat ecosistem care să îndrepte business-ul către calea de succes. Așadar, către o evoluție, negreșit pozitivă, trebuie să mizăm pe două aspecte: cel al resursei umane calitative și pe strategiile bazate pe digital.
Dacă am învățat ceva în ultima perioadă este că fiecare situație are o abordare specifică, nu există o rețetă perfect valabilă pe care să o aplicăm tuturor business-urilor. Ideea este că atunci când ai mai multe soluții la îndemână, mai multe planuri, îți este mult mai facil să rezolvi o problemă cu care te confrunți la acel moment.
RALUCA MUNTEANU – Business Development Partner Centric
Deși vorbim foarte des despre digitalizare, ceea ce este important este ca aceasta să fie implementată, să nu rămână doar la stadiul teoretic. Dacă nu se implementează ceva profund din acest punct de vedere, nu putem vorbi de inovație în digitalizare. După acest episod pandemic, putem spune că, „da”, companiile din România se digitalizează. Și, ce este și mai important, este că și autoritățile au început să se digitalizeze.
(…) Încrederea reprezintă cheia succesului unui parteneriat. Trebuie să avem curaj să ne încredem în partenerii noștri și viceversa.