14.3 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

[FOTO] Saxonia, un ținut plin de istorie, cultură și frumusețe naturală

Publicat pe


Saxonia, cel mai estic land al Germaniei, își întâmpină vizitatorii cu orașe și peisaje care par desprinse din basme sau din tablouri din perioada Romantismului.

De la capodoperele arhitecturale și galeriile de artă din Dresda, până la foste situri industriale transformate în ateliere de artă din Leipzig, formațiunile de stâncă cu forme bizare din Parcul Național Elveția Saxonă sau rămășițele anilor de dominație sovietică, Saxonia te trece printr-o multitudine de stări și emoții.

Dresda, orașul renăscut

Nu poți vizita Saxonia fără să ajungi în Dresda, capitala regiunii, un oraș cu o istorie zbuciumată, totul culminând cu Al Doilea Război Mondial când orașul a fost distrus în cea mai mare parte. După război și câteva decenii de stagnare sub dominație comunistă, puțini s-ar fi gândit că Dresda se va ridica și va avea atâtea de oferit. Situat pe malul râului Elba, Dresda este astăzi un oraș plin de muzee, arhitectură impresionantă și multă, multă istorie.

Dresda Germania

Plimbându-mă pe străzile Dresdei, nu am avut niciun moment senzația că mă aflu într-un oraș reconstruit aproape în totalitate după ani ’90, pentru că multe dintre clădirile sale istorice au fost refăcute cu ajutorul imaginilor și fotografiilor, până în cele mai mici detalii, folosindu-se chiar bucăți din ruinele construcțiilor originale. Tocmai de accea, peisajul cultural-național al Dresdei este înscris din anul 2004 pe lista patriomoniului cultural mondial UNESCO.

Una dintre cele mai frumoase atracții din Dresda este Palatul Zwinger, o adevărată capodoperă arhitecturală barocă, care m-a dus imediat cu gândul la Palatul Versailles și grădinile sale impresionante. Palatul Zwinger a fost construit la începutul secolului al XVIII-lea, la ordinul lui Frederic Augustus, elector de Saxonia. Dar în 1945 Zwinger a fost bombardat, mare parte din el fiind distrus, iar reconstruirea s-a făcut, păstrând stilul vechi, după desene și fotografii.

Numele “Zwinger” înseamnă “interval” și vine de la locația palatului între vechile fortificații ale orașului. Palatul se remarcă prin fațadele sale impresionante și elementele decorative elaborate, precum balcoanele, coloanele sau statuile. Zwinger este alcătuit dintr-un ansamblu de clădiri și pavilioane, toate conectate între ele.

Zwinger Dresda GermaniaZwinger Dresda GermaniaZwinger Dresda Germania

Crown Gate, poarta palatului, are deasupra ei o coroană imensă, decorată cu motive aurite, iar statuile încastrate în nișele porții reprezintă cele patru anotimpuri. În mod normal, palatul este înconjurat de grădini frumoase și simetrice, însă atunci când am fost eu se făceau săpături arheologice în curtea palatului, așadar grădinile lipseau.

Zwinger Dresda GermaniaZwinger Dresda Germania

Palatul Zwinger găzduiește mai multe muzee care fac parte din Colecțiile de Artă de Stat din Dresda. Unul dintre cele mai renumite muzee este Gemäldegalerie Alte Meister, care conține opere semnate de artiști celebri precum Rafael, Rembrandt sau…Sursa: www.wall-street.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri