2.3 C
București
duminică, 29 ianuarie 2023

GALERIE FOTO Ucraina cere României să declare Rusia ”stat sponsor al terorismului”

Publicat pe


Premierul ucrainean Denys Shmyhal a cerut României să declare Rusia ”stat sponsor al terorismului”, potrivit traducerii oficiale a discursului susținut de acesta la conferința comună de presă cu premierul Nicolae Ciucă la punctul de trecere a frontierei Vicovu de Sus-Krasnoilsk.

O astfel de inițiativă din partea României ar presupune încetarea de facto a oricărei relații diplomatice, economice și politice cu Federația Rusă. Ucraina a cerut în mod repetat comunității internaționale să adopte o astfel de decizie la nivelul fiecărui state membru UE și NATO, scrie G4Media.ro.

CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Comisia Europeană a anunțat noile norme Euro 7, care scad emisiile NOx și particulele de fum. Europa va avea cele mai drastice norme. Constructorii susțin că va crește costul mașinilor fără un beneficiu real

Președintele SUA, Joe Biden, a respins această cerere în septembrie. Cu toate acestea, mai mulți membri ai Congresului SUA au inițiat o astfel de cerere către Casa Alba.

Mai multe imagini în galeria foto (Foto: Inquam Photos / Casian Mitu)

Premierul Nicolae Ciucă nu a făcut nici un comentariu legat de această cerere în conferința de presă comună cu omologul său ucrainean.

De asemenea, premierul Denys Shmyhal a cerut României, în același discurs, ”să sprijine inițiativa de a exclude Moscova din Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN)”. OCEMN este o organizație din care fac parte statele riverane Mării Negre și are o activitate relativ slabă. Cu toate acestea, OCEMN este unul dintre puținele formate internaționale în care mai există un dialog al țărilor occidentale cu Rusia.

În discursul de la Vicovu de Sus, premierul Denys Shmyhal a mulțumit României pentru susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei, dar și pentru sprijinul acordat țării sale în războiul cu Rusia.

„Deschiderea acestui punct de frontieră confirmă apropierea dintre statele noastre, într-o perioadă în care agresorul rus distruge toată infrastructura critică a Ucrainei, mai ales că se apropie iarna. Suntem recunoscători României pentru susținerea integrității teritoriale și suveranității Ucrainei. România ne susține foarte activ în lupta împotriva împotriva agresorului, România susține ideea formării unui tribunal internațional, România ne susține pe parcursul Ucrainei spre viitor.Am fi foarte recunoscători României dacă ar recunoaște Rusia ca stat sponsor al terorismului și ne-ar susține inițiativa de a exclude Rusia din OCEMN – Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră. Suntem recunoscători României pentru disponibilitatea de a participa la reconstrucția Ucrainei, în special în regiunea Dnepropetrovsk”, a spus Denys Shmyhal.Sursa: www.profit.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri