17.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024

Grâul şi porumbul se vând cu 20-30% mai ieftin decât acum un an, dar pâinea, carnea şi laptele sunt mai scumpe cu 4-12%. Când scad?

Publicat pe


Românii, cei mai mari consumatori de pâine din UE, sunt nevoiţi să plătească, în continuare, mai mult pentru un aliment de bază al cărui preţ a fost plafonat.

Grâul este mai ieftin cu 20% faţă de acum un an, dar pâinea e mai scumpă cu 4%.  Porumbul este mai ieftin cu 30% faţă de acum un an, iar cu el sunt hrănite animalele, ce ajung, în urma procesării, carnea şi laptele de pe masa consumatorului, dar continuă să fie mai mari cu 4-12% decât acum un an. Preţurile mici ale cerealelor, au dus, de altfel, la nervozitatea fermierilor care acum protestează în toată ţara.

În ultimul an, au mai existat intervenţii ale statului în piaţa agroalimentară, precum plafonarea preţurilor alimentelor de bază, care se vede în statistici. Spre exemplu, dacă luăm în calcul preţurile alimentelor din urmă cu doi ani, cartofii, laptele, untul, uleiul şi zahărul au avut creşteri de peste 30-40%, conform datelor de la INS. Totuşi, dacă grâul şi…Sursa: www.zf.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri