Membrii TechAngels, cel mai mare grup de investitori de tip angel din România, au investit 1.013.000 de euro în start-up-uri de tehnologie în prima jumătate a acestui an, suma reprezentând doar o treime din investiţiile realizate în aceeaşi perioadă din 2022, în condiţiile în care prudenţa a fost cuvântul cheie pentru investitori atât la nivel local, cât şi global. La nivel european s-a înregistrat atât scăderea volumelor de investiţii (cu 60,7% mai mici), cât şi a numărului de finanţări încheiate.
Contextul macroeconomic volatil a dus la amânări şi din partea investitorilor şi din partea fondatorilor, în procesul de ridicare de runde. O parte din start-up-uri s-au orientat către runde de tip „bridge” şi au anunţat intenţia de a lansa runde la finalul anului sau anul viitor, investitorii s-au orientat către susţinerea companiilor din portofoliu.
13% dintre investitorii TechAngels au finanţat start-up-uri pe care nu le aveau în portofoliu, 22% au optat pentru investiţii follow on, 65% nu au investit deloc în primul semestru, doar 11% nu intenţionează să investească deloc în acest an.
“Evaluarea internă a TechAngels arată disponibilitatea investitorilor TechAngels pentru a dubla sumele investite, până la finalul anului, peste 2 milioane de euro fiind declarate ca resurse disponibile de membrii grupului, în cazul în care sunt identificate proiecte promiţătoare. Observăm o trecere spre o nouă etapă: vedem o relativă stabilizare a condiţiilor macro-economice, inflaţia decelerează, şi preţurile la energie au o oarecare stabilitate. În ecosistem se poate constata o acomodare cu incertitudinea şi un potenţial de ieşire din expectativă”, subliniază Marius Istrate, Preşedintele TechAngels.
Start-up-urile tech continuă să se implice în soluţionarea unor probleme de mare diversitate care privesc practic toate aspectele vieţii. În prima jumatate a anului 2023 au dominat în volum soluţiile de business, peste 25% dintre start-up-urile evaluate oferind noi modalităţi de eficientizare a activităţii companiilor: fie că este vorba despre logistică (livrare rapidă, asigurarea eficienţei lanţurilor de aprovizionare), respectiv despre instrumente pentru colaborare în cadrul echipelor şi pentru angajaţi. Soluţiile de marketing şi de personalizare a experienţelor utilizatorilor ocupă a treia poziţie în segmentul ideilor dedicate afacerilor prezentate de start-up-uri în prima jumătate a acestui an.
Sănătatea şi soluţiile B2C, privind opţiunile de administrare a vieţii personale (finanţe, activităţi, fashion), au reprezentat fiecare aproximativ 10% din totalul soluţiilor aflate în screening, ocupând astfel locurile 2 şi 3 în top-ul general al…